Sport
OSIJEK U NEDJELJU DOČEKUJE RIJEKU

Bijelo-plavi, da vas sad vidimo!
Objavljeno 30. srpnja, 2016.
Osječki nogometaši imaju ovosezonsku premijeru u Gradskom vrtu, a utakmica s Rijekom bit će veliki test domaćih rezultatskih ambicija

Vezani članci

APEL IZ GRADSKOG VRTA

Osigurajte ulaznice na vrijeme kako bi se izbjegle gužve

OTRGNUTO OD ZABORAVA

Luks s cigaršpicom

RIJEKA NAKON TURSKE U SLAVONIJI

Dar za 70. rođendan kluba - bodovi u Gradskom vrtu

Nikada u HNL-u navijači nisu morali toliko dugo čekati kako bi vidjeli bijelo-plave u akciji na vlastitom stadionu.

No, također, dugo već nogometaši Osijeka nisu sezonu otvorili na tako izazovan način. U prva dva kola sve se idealno posložilo. Ostvarili su dvije gostujuće pobjede i time poslali najbolju pozivnicu za ovosezonsku premijeru u Gardskom vrtu. A na osječki stadion ne dolazi bilo tko. Stiže Rijeka, koja je jedan od najjačih brendova HNL-a u posljednje tri godine. Suparnik koji zaslužuje respekt, ali u isto vrijeme morao bi biti i pravi izazov Osječanima. Riječani su još uvijek jača momčad od Osijeka, i to treba imati na pameti, jer imaju kontinuitet, širinu i kvalitetu. Međutim, igra se u Gradskom vrtu, a Osijek više nije “bogac” kakav je bio posljednje tri godine. No tu činjenicu znaju samo oni koji pozorno prate zbivanja u Gradskom vrtu. Za većinu hrvatske nogometne javnosti još uvijek stoji slika Osijeka koji se u protekle tri sezone grčevito borio za opstanak i ostanak. I zato je susret s Rijekom prava prilika za promjenu te percepcije.

Test zrelosti

Bijelo-plavi ne smiju ustuknuti pred Rijekom, ali si ne smiju dopustiti ni ulazak u utakmicu samo sa srcem. Glava mora biti čista jer protiv sebe će imati iznimno tvrdog i opasnog suparnika. Zato će taj susret reći dosta toga o Osijeku koji se stvara. To je utakmica u kojoj je istovremeno potreban i pravi gard, ali i pamet ili u prijevodu - zrelost. U derbijima, a nedjeljni susret po startu u sezonu obiju momčadi može nositi takav epitet, obično kvaliteta ne igra presudnu ulogu, već tu presuđuju detalji. Osječkoj momčadi neće biti nimalo lako zbog svih vanjskih utjecaja. Prvi susret pred svojim navijačima, velika očekivanja nakon dobrog starta i zahtjevan suparnik. Trener Zoran Zekić i njegov stručni stožer imat će pune ruke posla u pripremi te utakmice. Ne samo zbog stručne analize nego i na planu psihološke pripreme. Osijek se u toj utakmici ne smije smrznuti.

- Veselimo se tome što se očekuje dobar posjet utakmici. Kako će taj ambijent djelovati na nas? Vjerujem, samo poticajno. Sjećam se susreta s Rijekom prošle jeseni. Padala je kiša, na istoku je bilo jedva 500 ljudi, a moji su se igrači doslovce bacali na glavu. Takav nastup priželjkujem i u ovoj utakmici, a podrška s tribina trebala bi nam biti dodatni motiv. Moramo biti borbeni, agresivni i kompaktni. U svim fazama igre moramo biti momčad - kaže Zekić.

Kada smo već kod momčadi, Zekić je opet morao mijenjati. Mateo Barać, koji je bio standardni stoper, završio je na operaciji slijepog crijeva, pa je ostalo prazno mjesto u zadnjoj liniji.

- Donio sam odluku o tome tko će zamijeniti Baraća, ali sad ne bih to otkrio. Razlog? Jednostavan, u posljednje nam se vrijeme puno igrača ozlijedilo dan ili dva prije utakmice. Nisam praznovjeran, ali neću izazivati vraga - kaže Zekić.

Dvojba je Lesjak ili Arsenić. Nama se čini kako je Lesjak bliža opcija i zbog isksutva i zbog tjelesne moći.

Uvijek na pobjedu

Rijeka nije momčad protiv koje bilo tko u Hrvatskoj može garantirati pobjedu. No, ako Osijek želi iskoračiti među “velike dečke”, onda mora naučiti pobjeđivati i u takvim susretima, posebno na domaćem terenu, bez obzira na to što ga se ne smatra favoritom.

- Koji bi nas rezultat zadovoljio u toj utakmici? Glupo mi je obećavati ili prognozirati, ali igramo kod kuće, mislim kako sam time sve rekao. Pobjedu moramo željeti uvijek, ali moramo se pridržavati plana. Puno toga ovisit će o tome koliko ćemo mi i Rijeka jedni drugima dopustiti u igri. Znamo kako se moramo postaviti - kaže Zekić.

Rijeka je lider prvenstva, a njezini nastupi u prva dva kola bili su vrlo uvjerljivi. Zato Zekić, koji je noćima analizirao Riječane, upozorava na njihovo najjače oružje.

- Imaju glavu i rep, imaju disciplinu i ideju. Kontra i polukontra su im ubitačne, na taj su način zabili pet od sedam pogodaka u prva dva kola. Zato prije svega moramo biti strpljivi i pametni. Iako, nismo ni mi mačji kašalj. Bit će svega u tih 90 minuta - kaže trener bijelo-plavih.

Rijeka u Osijek stiže nakon zahtjevnog europskog ispita, može li prednost bijelo-plavih biti u svježini?

- Pa nismo sjedili prekriženih ruku ovaj tjedan. Osim toga, početak je sezone i ne mislim kako će to igrati veliku ulogu. Ne smijemo se zamarati takvim razmišljanjima. Mi moramo biti pravi i bolji nego u prva dva kola, ako bude tako, ne bojim se za konačni ishod - zaključio je Zekić.

Dalibor KELER

OSIJEK-RIJEKA

Početak: nedjelja, 19 sati

Mikulić- Prskalo

Matas - Ristevski

Lukić - Mitrović

Lesjak - Elez

Barišić - Žuta

Petrovikj - Maleš

Mioč - Bradarić

Vojnović - Vešović

Knežević - Gavranović

 Boban - Matei

Perošević - Handžić

Stadion: Gradski vrt

Kapacitet: 19.800

Sudac: Mario Zebec (Cestica)

3. kolo

PETAK

Dinamo - Slaven Belupo

SUBOTA

19 sati

Cibalia - Inter

NEDJELJA

19 sati

Osijek - Rijeka

Istra 1961 - Lokomotiva

21 sat

Split - Hajduk

vjera

OSIJEK MORA VJEROVATI U POBJEDU

Možda ste propustili...

POBJEDNICI MADRIDA DOBIT ĆE GOTOVO MILIJUN EURA

Donna u 1. kolu čeka kvalifikanticu

U OSJEČKOM PERIVOJU SPREMAJU SE ZA MEĐUNARODNI TURNIR

Osijek Open i ove će godine okupiti brojno i vrlo dobro tenisko društvo

Najčitanije iz rubrike