Sport
OTRGNUTO OD ZABORAVA

Luks s cigaršpicom
Objavljeno 30. srpnja, 2016.

Fotka iz obiteljskog albuma, jednog od petorke koju je trajno ovjekovječio pok. Josip Petrić, na trenutak nas je vratila u ne tako davno, a ipak sasvim drugo i već pomalo zaboravljeno vrijeme. Na što bitno utječe činjenica da su među živima još samo dvojica, i to umirovljenika: legendarni osječki nogometaš Ivica Grnja (u sredini), i jedan od najpoznatijih i najpriznatijih klupskih liječnika NK Osijek, dr. Zlatko Zorić, na slici drugi zdesna. Njegov mlađi kolega, dr. Dušan Vakanjac (posve desno), također je godinama pomagao nogometašima, ali i drugim sportaši(ca)ma iz osječke sportske obitelji, a napustio nas je prerano, kad je još mogao mnogo toga pružiti.

Uz ogradu Gradskog vrta, inače, snimak je načinjen tijekom posljednje nogometne sezone u bivšoj državi, dakle 1990./1991., kad je Grnja obnašao dužnost trenera bijelo-plavih, posljednje generacije u sustavu natjecanja SFRJ. Na slici je do njega Antun Batinić - Batek, svojevremeno vratar u NK Osijek i u još nekoliko slavonsko-baranjskih klubova, zapamćen i kao dragovoljac i časnik HV-a, stradao u vrijeme Domovinskog rata, kojem osječka Elektra svako ljeto priređuje lokalni memorijalni turnir.

Ljubiteljima nogometa, ali i ne samo njima, svakako će biti najzanimljiviji podsjetnik na također pokojnog Ivana Lukačevića, nezaboravnog golgetera, čiji udarci glavom danas nemaju dostojna nasljednika, i to ne samo u Osijeku! Činjenica da i na klupi za pričuve desetljećima omiljeni Luks sjedi s cigaršpicom i puši, slikovit je prikaz boemskog načina života legende koja nas je zauvijek napustila sad već prije gotovo 14 godina. D. Kž.

Najčitanije iz rubrike