Regija
DALIBOR BLAGOJEVIĆ IZ HARKANOVACA

Ostavio posao domara u školi i postao poduzetnik
Objavljeno 30. srpnja, 2016.

U otvaranje novog pogona u Valpovu uložio sam dva milijuna kuna, sam sam financirao sve što je bilo postavljeno pred mene, no bio bih mnogo sretniji kada bih mogao reći da je moje nastojanje i napredovanje željenim mjerama pratio i Grad Valpovo i gradonačelnik kojem sam se obraćao za pomoć - kazao nam je na početku razgovora poduzetnik Dalibor Blagojević iz Harkanovaca, koji je prije nekoliko tjedana u Valpovu otvorio obrt za skupljanje i prodaju sekundarnih sirovina – jedini takve vrste u Valpovštini, gdje su radno mjesto dosad našla četiri radnika.

Priča ovog poduzetnika i oca četvero djece vrlo je zanimljiva i neobična za domaće pojmove. Riječ je o osobi koja je prije desetak godina odlučila napustiti siguran posao domara u jednoj osječkoj školi i uploviti u vječno nesigurne domaće poduzetničke vode kako bi se bavio trgovinom i preradom različitih vrsta neopasnih sekundarnih sirovina. Prvih nekoliko godina posao je obavljao u Harkanovcima na prostoru obiteljske kuće, no kako je opseg posla rastao, prije pet godina odlučio je kupiti parcelu u Valpovu, gdje bi mogao širiti posao i uskladiti poslovanje sa stalno varirajućim zakonskim odredbama vezanim uz gospodarenje otpadom.

- Već kada sam prije pet godina došao u Valpovo, uzeo sam parcelu na samom kraju ulice Starovalpovački put, izvan naseljenog dijela Valpova. Do te parcele Grad nije doveo nikakvu komunalnu infrastrukturu, pa sam o vlastitom trošku platio stupove za struju i dovod električne energije te vode - kaže Blagojević, čija se priča našla i na aktualnom satu posljednje sjednice Gradskog vijeća.

- Pet godina trajala je gradnja, prikupljanje različitih dozvola i opremanje objekta koji smo upravo otvorili. Gradu smo uplatili i 41.000 kuna komunalija, no na našu žalost za sve to dobili smo tek dva kamiona kamena kojim je navežen put do našeg objekta, koji zasigurno u ovakvom stanju neće moći dočekati jesen i kišna razdoblja, jer njome dnevno prolazi mnoštvo kamiona s teretom mase i do 40 tona! - upozorava Blagojević. Kaže kako nakon nekoliko neuspješnih pokušaja sastanaka s gradonačelnikom Valpova Leonom Žuljem više nije imao volje za razgovor s njim kada je on samoinicijativno došao u posjet njegovoj tvrtki ove godine.

Napominje i da bi asfaltiranje tog 500-tinjak metara dugog poljskog puta do njegove tvrtke bio potez koji bi uvelike olakšao poslovanje ne samo njegovoj tvrtki, koja u novom pogonu sada ima kapacitete za preradu i do 1000 tona otpada godišnje (željeza, obojenih metala, aluminija, plastike, papira i ostalog) i koja radi s oko tisuću komitenata, već i lokalnoj komunalnoj tvrtki koja bi isti, mnogo kraći, put mogla koristiti za prijevoz otpada do belišćanskog odlagališta, koje se nalazi u neposrednoj blizini Blagojevićeve tvrtke.

Lidija ANIČIĆ
Žulj: Vrata Grada otvorena su svim poduzetnicima

Ne želeći polemizirati o ovom slučaju, gradonačelnik Leon Žulj kratko nam je izjavio kako su vrata Grada uvijek otvorena za sve poduzetnike koji žele poslovati na prostoru Valpova, pa tako i za Blagojevića, kojemu se već izišlo u susret navoženjem kamena na makadam cestu do njegove tvrtke. Bez obzira na Blagojevićevo nezadovoljstvo, gradonačelnik je ustvrdio kako je, kao i dosad, spreman pomoći mu u okviru svojih mogućnosti kao i ostalim poduzetnicima te stvoriti potrebne preduvjete za dobru međusobnu suradnju i za nastavak uspješnog poslovanja.

Do parcele sam doveo i struju i vodu, a Grad bi mogao bar asfaltirati cestu, kaže Blagojević

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike