Crna kronika
OTKRIVEN LOPOV

Ukrao najmanje devet bicikala u Osijeku
Objavljeno 29. srpnja, 2016.

Za krađu najmanje devet bicikala u Osijeku policija je osumnjičila 31-godišnjaka. U četvrtak je Policijska uprava osječko-baranjska priopćila da je samo u srpnju u Osijeku ukrao četiri bicikla. Međutim, već ranije je bio osumnjičen za krađu još pet prijevoznih sredstava na dva kotača.

Četiri bicikla ukrao je u srpnju, a njih još pet od veljače do ovog mjeseca.

Krađama je vlasnike oštetio za ukupno nekoliko desetaka tisuća kuna.

Nakon što je otkriven početkom mjeseca, policija je navela da protiv njega podnosi posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu, no nakon što je ponovno uhvaćen, završio je u zatvoru.

U protekle dvije godine u Osječko-baranjskoj županiji ukradeno je 756 bicikala, od toga 461 na području Osijeka.

Iako službeno ne postoje organizirane skupine koje se bave krađama bicikala, ipak postoje pojedinci, poput 31-godišnjaka, koji se “specijaliziraju” baš za ovakve vrste krađa.

Policija često poziva građane da i sami poduzmu sve što mogu kako bi sačuvali svoj bicikl, no nije naodmet podsjetiti što svatko može sam učiniti.

Prvo je pravilo da se bicikl nikada, ni na minutu, ne ostavlja neosigurano bez nadzora, jer baš ta minuta može biti dovoljna da lopov “u prolazu” ukrade bicikl i odveze se njime u nepoznatom smjeru. Uz to, jeftini lokoti i lanci neće pomoći da bicikl ne bude ukraden, već bi ipak trebalo nabaviti čvršće sajle. S.Lacić

NEKI NE PRIJAVE KRAĐU

Iako je prema policijskoj statistici riječ o velikom broju ukradenih bicikala u Osječko-baranjskoj županiji, ne zna se točan broj ukradenih bicikala zato što neki građani koji misle da im bicikl nije vrijedan i ne prijave krađu. Iz policije, pak, navode da svaku krađu treba prijaviti, jer se nerijetko pronađu odbačeni bicikli, ali im se ne zna vlasnik. Fotografije takvih bicikala policija objavljuje na svojoj internet-stranici na adresi osjecko-baranjska.policija.hr.

Najčitanije iz rubrike