Crna kronika
ODLUKA USTAVNOG SUDA

Pljačkašu čepinske pošte odbijena žalba
Objavljeno 30. srpnja, 2016.

Ustavni sud odbio je žalbu Ivana Šolte iz Čepina, koji je s još trojicom opljačkao poštanski ured u Čepinu 22. siječnja 2010. godine. Šolta se žalio na presudu Vrhovnog suda koji je u cijelosti potvrdio presudu Županijskog suda u Osijeku prema kojoj je osuđen na jedinstvenu kaznu od 7 godina i 10 mjeseci zatvora zbog razbojstva te posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari.

Podsjetimo, uz Ivana Šoltu, za pljačku 311 tisuća kuna iz Hrvatske pošte u Čepinu, Božidar Anić osuđen je na sedam godina zatvora, dok su na kazne od pet i pol godina (pojedinačno) osuđeni Tomislav Čenan te Ivan Kotolas. Solidarno su morali vratiti svaki po 77 tisuća kuna.

Šolta i Anić optužnicom su se teretili da su upali u poštu naoružani automatskim puškama i pištoljem te navučenim potkapama preko glave u poštanski ured vičući: “Ovo je pljačka!” Uperivši oružje u zaposlenice pošte, odnijeli su 311.000 kuna. Pljačkaše je pred poštu dovezao (i odvezao) Ivan Kotolas, dok je Tomislav Čenan čuvao stražu udaljen nešto manje od stotinu metara od mjesta pljačke.

U ustavnoj tužbi Šolta se žalio da su mu povrijeđena ustavna prava jer se ranijim odlukama sudova nije pravično odlučilo o njegovoj kaznenoj odgovornosti te mu se u odnosu na druge slučajeve izrekla prestroga kazna. U svojoj žalbi na prvostupanjsku presudu Čepinac je tražio da mu se smanji kazna ili ukine presuda i slučaj vrati na ponovno suđenje, te naveo da osječki sud kao olakotnu okolnost nije uzeo u obzir što je surađivao s policijom kod nalaženja oružja, otkrio je počinitelje druge pljačke (prodavaonice tadašnjeg Biljemerkanta u Svačićevoj ulici u Osijeku, nap.a) te pokazao iskreno kajanje. Vrhovni sud je, pak, ocijenio da ništa u suđenju i presudi nije bilo sporno. Šolta se u ustavnoj tužbi žalio i da je dobio “ne prestrogu, nego drakonsku kaznu”. U prilogu ustavne tužbe dostavio je i dva isječka iz novina iz kojih je vidljivo da su sudovi izrekli blaže kazne i za niz pljački. No, Ustavni sud smatrao je da nije u pravu.

- U konkretnom slučaju redovni sudovi su, nakon provedenog postupka, utvrdili da je podnositelj tužbe počinio kaznena djela za koje se tereti... imali su u vidu i one olakotne okolnosti na koje upire ustavnom tužbom - navodi se između ostaloga u odluci Ustavnog suda.

Sandra LACIĆ
UŠLI NA SPOREDAN ULAZ

Pljačka pošte bila je pomno isplaniran razbojnički pothvat. Iako se mislilo kako su razbojnici upali u poštu na glavni izlaz, ispostavilo se da su ušli na sporedni. Prethodno su izrezali žicu koja je zatvarala taj ulaz, postavili stražara da motri ulaz (Čenan) te upali naoružani dugim oružjem i pištoljem. Policija ih je otkrila u travnju iste godine kada su kod Šolte pronašli četiri automatske puške, pištolj kalibra 7,65 milimetara, novac, crnu kukuljicu te oko 500 komada streljiva različitog kalibra.

oružje

PRONAĐENE SU PUŠKE I PIŠTOLJ

Možda ste propustili...

OČEVID UTVRDIO UZROK SMRTNOG STRADAVANJA

76-godišnji vozač nije stao na znak STOP

ZAUSTAVILI GA NA GRANICI

Izgon iz RH zbog krivotvorene vize

CRNO TRŽIŠTE DUHANA - CVJETA

Muškarci uhvaćeni pri primopredaji duhana

Najčitanije iz rubrike