Mozaik
KRATKOMETRAŽNI IGRANI FILM

“Sretno, Orlo!” Sare Kern u programu venecijanske Mostre
Objavljeno 30. srpnja, 2016.

Manjinska hrvatska koprodukcija redateljice Sare Kern Sretno, Orlo! uvrštena je u natjecateljski program Horizonti 73. međunarodnog filmskog festivala u Veneciji. Horizonti su jedan od dva natjecateljska programa Venecije, u kojem se najavljuju nadolazeći svjetski trendovi i nova zanimljiva redateljska imena, a prikazuje i filmove već etabliranih autora.

Ova slovensko-hrvatsko-austrijska koprodukcija govori o obiteljskoj drami koja započinje smrću bebe. Kako bi svoju obitelj poštedio tuge, Orlo ukrade prijateljeva malog brata želeći ga odnijeti svojoj majci. Filmu je prikazivanje na Mostri i svjetska premijera. Sara Kern uz režiju potpisuje i scenarij. Glavne uloge odigrali su Tin Vulović, Primož Pirnat, Nina Ivanišin, Tin Marn, Nataša Živković, Borja Živković Jus i Rok Vihar.

Žirijem natjecateljskog programa Horizonti ove godine predsjeda francuski redatelj Robert Guédiguian, a članovi žirija su i egipatska glumica Nelly Karim, talijanska glumica Valentina Lodovini, korejska glumica i redateljica Moon So-ri, američki kritičar Jim Hoberman, španjolski kritičar José Maria (Chema) Prado te indijski redatelj Chaitanya Tamhane.

Prošle je godine u istoj sekciji najboljim kratkometražnim filmom proglašena “Belladonna” Dubravke Turić, a 2014. nagrađen je hrvatski film “Takva su pravila” Ognjena Sviličića, koji je Emiru Hadžihafizbegoviću donio nagradu za najbolje glumačko ostvarenje.

Uz film “Sretno, Orlo!”, u paralelnom programu Mostre Dani autora prikazuje se i debitantski dugometražni igrani film “Ne gledaj mi u pijat” redateljice Hane Jušić, kao jedan od 11 pomno odabranih naslova koji se odlikuju inovativnošću i originalnošću. Festival u Veneciji održava se od 31. kolovoza do 10. rujna. N.Vek.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike