Sport
U GRADSKOM VRTU SPREMNI ZA OVOSEZONSKU DOMAĆU PREMIJERU

Otkako je Zekić na klupi, Osijek je Rijeci kost u grlu
Objavljeno 29. srpnja, 2016.
Trener “bijelo-plavih” prekinuo je neke stare navike i prošle sezone je jako dobro znao kako ukrotiti riječku momčad

Nogometaše Osijeka u nedjelju na domaćoj ovosezonskoj premijeri defitivno čeka pravi test vrijednosti. U Gradski vrt stiže Rijeka, koja je posljednjih godina za “bijelo-plave” gotovo nepobjediva.

Naime, u posljednjih 19 utakmica Osijek je samo dvaput pobijedio Riječane. Dvije pobjede u gotovo šest godina - uopće ne zvuči obećavajuće, ali to je samo odraz stanja u kojem su klubovi bili u tom razdoblju. Rijeka je rasla, a Osijek tonuo. I zato je omjer tako očajan za Osječane. No danas je novo vrijeme. Osijek je podignuo glavu, stabilizirao se i zato će biti zanimljivo vidjeti koliko zapravo može protiv jedne od najkonstantnijih momčadi HNL-a.

Zekić promijenio odnose

Otkako je sjeo na klupu Osijeka, Zoran Zekić postao je kost u grlu Rijeci. Ne samo zbog rezultata nego i zbog stava koji je zauzeo - nije dao na Osijek. U prošlojesenskom susretu u Gradskom vrtu gadno je zaiskrilo između dvije klupe i ta se “ljubav” protegnula kroz cijelu sezonu, a Osječani su proljetos na Rujevici od riječke publike dočekani kao najveći neprijatelji, iako u klubu to nisu željeli potencirati. Sve je to posljedica tih odnosa dviju klupa. No na stranu to, otkako je Zekić na klupi, Rijeka nije pobijedila u Osijeku (igralo se dvaput i obje su utakmice završile 1:1, nap.a.), a i na Rujevici je bilo čupavo. Osijek je pao nesretno tek duboko u sudačkoj nadoknadi. Očito da Zekić zna kako pripitomiti Riječane.

- To ne mijenja istinu da su oni definitivno jedna od dvije najjače hrvatske momčadi. Zato me baš intrigira taj naš nedjeljni susret. I jedni i drugi krenuli smo s dvije pobjede, bit će to vatrena premijera u Gradskom vrtu, vjerujem, pred dobro popunjenim tribinama - kaže Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka.

Koji je njegov recept protiv Rijeke?

- Nema tu puno filozofije. Analizirali smo ih, izgledaju dobro, ali nisu neranjivi. Naravno, neću javno elaborirati te njihove nedostatke. Recept je jednostavan - moramo biti kompaktni, čvrsti, agresivni i najvažnije - pametni. Ne smijemo srljati kada imamo loptu, treba strpljivo graditi napade, jer Rijeka ima ubitačnu polukontru, izgubljene lopte u otvaranju igre obično kažnjavaju bez pardona - kaže Zekić.

Prošle sezone razlika u kvaliteti bila je debelo na strani Rijeke, a Osijek je utakmice izvlačio na veliku borbenost i disciplinu u igri. Kvalitativna razlika danas je ipak znatno manja, ali Osječani će, ako žele pobjedu, morati zadržati te karakteristike iz prošle natjecateljske godine.

Veliki ispit

“Rastuće teškoće” tako bi se mogao okarakterizirati Osijekov raspored na početku ove sezone. Svaka je utakmica teža od one prethodne, a ova s Rijekom doista je ogroman izazov. Osijek je u dobrom stanju nakon dvije uvodne pobjede, ali taj okršaj s Riječanima bit će sasvim drukčiji od prva dva, protiv Istre 1961 i Intera. U tim susretima Osijek je bez većih problema kontrolirao suparnike, čak i uz određene manjkavosti u igri. No protiv Rijeke te anomalmije jednostavno ne smiju postojati ili, ako baš hoćete, treba ih svesti na najmanju moguću mjeru. Bit će to jedan od rijetkih susreta u kojima Osijek u Gradskom vrtu neće biti u statusu favorita. Međutim, to ne znači da se treba saviti. Postaviti se treba baš suprotno. Rijeka će stići nakon europskog ispita i definitivno će biti bar malo potrošena, a kada su u takvom stanju, momčadi obično u utakmicu ulaze sporije i ne treba im dopustiti da se razmašu.

- Moramo pokazati tko je gazda u Osijeku, ali zbog toga se ne moramo zaletjeti grlom u jagode. Čeka nas veliki izazov, ali moramo biti spremni na njega odgovoriti - kaže Zekić.

Uspije li Osijek pobijediti, ova će generacija ući u povijesne knjige jer će biti prva kojoj je uspjelo u HNL-u startati s tri uzastopne pobjede. E, to bi već bila priča...

Dalibor KELER

jedna pobjeda

U POSLJEDNJIH ŠEST GODINA OSIJEK JE SAMO DVAPUT SVLADAO RIJEKU

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike