Sport
ISPRAĆAJ NA OLIMPIJSKE IGRE 2016.

Sretno vam u Riju de Janeiru
i vratite se kući s medaljama
Objavljeno 28. srpnja, 2016.
Želja je nadmašiti OI u Londonu 2012. gdje su hrvatski sportaši osvojili šest medalja

Dio hrvatske delegacije i sportaša već se smjestio u Riju de Janeiru, no većina od ukupno 87 naših olimpijaca tek odlazi prema Brazilu na poprište najvećeg sportskog događaja ove godine.

Za hrvatske olimpijce u četvrtak je organiziran svečani ispraćaj, sportsko društvo okupilo se u zagrebačkom hotelu Panorama gdje se moglo uglavnom čuti: “Sretan vam put i vratite se kući s medaljama”.

- Želim da ostanete zdravi i održite sportsku formu kako biste postigli uspjehe i rezultate koje priželjkujete, a kojima se svi mi nadamo. Od otvorenja Olimpijskih igara 5. kolovoza cijela Hrvatska bit će vaš navijač, bodrit ćemo vas svaki dan i na svakom natjecanju - poručio je predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša, koji je zamolio sportaše da imaju razumijevanje za sve trenutne probleme s kojima se suočava organizator i zemlja domaćin Brazil.

Dostojno predstavljati državu

A prema informacijama onih koji su već u Riju, tamo dosta toga ne štima. Olimpijsko selo još nije uređeno, volonteri i radnici su nonšalantni i opušteni, pa su tako braća Sinković doživjela neočekivano razgledanje Rija. Iz Olimpijskog sela htjeli su na trening na veslački stazu, u lagunu Rodrigo de Freitas, ali u jednom trenutku vozač službenog autobusa Igara kazao je: “Moram ići”. Čovjeku je smjena završila i nije htio voziti, a zamjena mu je kasnila na posao. Pa su Sinkovići i njihov trener morali čekati trećeg vozača.

U Riju su veslači, ali i jedriličarka Tina Mihelić koja je otputovala još 22. srpnja pa se već “udomaćila” u Brazilu. Naši košarkaši su u Južnoj Americi, ali ne u Brazilu već u Argentini, gdje će igrati pripremni turnir. Jučer su put Rija krenuli vaterpolisti koji brane olimpijsko zlato iz Londona, a vratar “barakuda” Josip Pavić, koji će nositi hrvatsku zastavu na otvaranju Igara 5. kolovoza, kratko je poručio:

- Uime svih sportaša obećavam da ćemo na svakom treningu i svakoj utakmici dostojno predstavljati Hrvatsku na Olimpijskim igrama. Ne želim previše obećavati, ali mogu garantirati da ćemo dati sve od sebe i da ćemo se boriti da razveselimo naciju. Nadam se da ćemo ostvariti svoje ciljeve i uvjeren sam da ćemo se vratiti s medaljama iz Rija - kazao je Pavić.

Samo ostanite zdravi

Danas (petak) u Rio putuje ostatak jedriličarske ekipe - Šime Fantela i Igor Marenić, Pavle Kostov, Petar Cupać, Tonči Stipanović i Luka Mratović. Hrvatski jedriličari nekako su uvijek u krugu favorita za medalju, ali kolajnu još čekamo. Nekako su svi uvjereni kako će se baš u Riju dogoditi ta prva hrvatska olimpijska jedriličarska medalja. U petak putuje i streljačka ekipa u kojoj su branitelj zlata iz Londona u trapu Giovanni Cernogoraz i veliki favorit za medalju u malokalibarskoj pušci Snježana Pejčić, te Josip Glasnović, Petar Gorša, Valentina Gustin, Marija Marović i Tanja Perec. Uz njih će u avionu biti i biciklisti Matija Kvasina i Kristijan Đurasek, judašica Barbara Matić, plivač Mario Todorović, gimnastičari Filip Ude i Ana Đerek, stolnotenisač Andrej Gaćina, tenisačica Ana Konjuh te hrvatski rukometaši, koji su prije četiri godine na Igrama bili brončani.

Naša olimpijska obitelj odlazi prema Riju, a na ispraćaju im je najtrofejnija hrvatska olimpijka i pomoćnica ministra za sport Janica Kostelić poželjela sve najbolje.

- Znam da svi želite medalje i uspjehe, ali ja ću vam, kao bivša sportašica, zaželjeti samo da ostanete zdravi. Zdravlje bi trebalo biti mjerilo sreće, ono je preduvjet svih uspjeha, rekorda i medalja. Sretan put i vratite se sa što više medalja - dodala je Janica.

Sportaše su pozdravili i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar te ministar financija Zdravko Marić. I. Li./H

Tenisači u Rio iz Toronta

Nakon veslača, jedriličara, vaterpolista..., prema Riju kreće i ostatak društva. Prvog dana kolovoza otputovat će skakačica u vodu Marcela Marić, 3. kolovoza boksači Filip Hrgović i Hrvoje Sep te jedriličar Ivan Kljaković Gašpić i plivačica Matea Samardžić, dok će 8. kolovoza na put većina atletičara i hrvač Božo Starčević. Najbolja hrvatska sportašica Sandra Perković u obranu olimpijskog zlata putuje 9. kolovoza, dan kasnije u Brazil odlaze taekwondaši Lucija i Ana Zaninović te Filip Grgić, a kao zadnja od hrvatske olimpijske delegacije u Rio će 13. kolovoza doći Blanka Vlašić. Naši tenisači Marin Čilić, Borna Ćorić i Marin Draganja u Rio neće iz Hrvatske nego iz Kanade, gdje su igrali na ATP turniru.

87

hrvatskih sportaša nastupit će na Igrama u Riju

Možda ste propustili...

U 21. KOLU PRVE LIGE TUZLANSKOG KANTONA IZMEĐU MEĐIĐE I TREBAVE

Sudac dobio teške batine

EUROPSKO PRVENSTVO U BOKSU

Veočić je krenuo pobjedom od 5:0

Najčitanije iz rubrike