Novosti
NADZOR TRETIRANJA KOMARACA

Je li Pestrid opet koristio nedopušteno sredstvo?
Objavljeno 29. srpnja, 2016.
Direktor tvrtke kaže da su svjesno ušli u prekršaj kako Osijek ne bi ostao bez zaštite

Je li tvrtka Pestrid ponovno napravila prekršaj pri provođenju mjera dezinsekcije komaraca? Na adresu Službe državne sanitarne inspekcije pri Ministarstvu zdravlja prošlog je tjedna upućen zapisnik o obavljenom stručnom nadzoru nad provedenim larvicidnim tretmanom sa zemlje na području općine Antunovac.

Sporna su dva detalja - tvrtka je provodila te mjere unatoč Rješenju Ministarstva zdravlja o zabrani obavljanja djelatnosti i ponovno je korišteno nedopušteno sredstvo.

Podsjetimo, Pestid se našao u središtu pozornosti kada se pokazalo da su tijekom lipnja izvodeći tretmane protiv odraslih jedinki komaraca na području Osijeka koristili preparat (Ti-Bi-24) čija uporaba nije dopuštena od listopada 2014. godine, te da preparat nije imao deklaraciju na hrvatskom jeziku, kao ni klase ni urudžbenog broja odobrenja za stavljanje na tržište.

Pesticid bez dozvole

I sada je prema stavu Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, koje je tijelo ovlašteno za stručni nadzor, Pestrid koristio sredstvo (Dival) koje se ne nalazi u Registru biocidnih pripravaka na stranicama Minisarstva zdravlja (objavljenog u ožujku), te nema dozvolu za primjenu i korištenje na teritoriju RH.

- Dakle, rade bez dozvole, i drugi put prave istu pogrešku koristeći nedopuštena sredstva. Je li to netko svjesno truje građane ili se tu radi o neodgovornom ponašanju? - otvoreno se pita Zlatko Pandžić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije. On pak oštricu s Pestrida ipak usmjerava prema Romanu Kristiću, pročelniku Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Osijeka, za kojega kaže da svojim postupcima prema nadležnim inspekcijskim službama protežira u korist Pestrida. Pa i na način da se rok zabrane skrati s 90 na 15 dana. No, s druge strane, on istoj toj inspekciji neprestano šalje pritužbe na rad Zavoda. Njima je tako Sanitarna inspekcija ove godine u redovnom nadzoru bila već pet (!) puta.

- Ne komentiram ja toliko Pestrid koji radi na krivi način, nego komentiram da ne bi oni tako radili da nemaju podršku pročelnika gradske službe - kaže Pandžić.

- Nama je jedini interes da grad ima pružatelja usluga i da u špici sezone komaraca ne bude kao u većini dijelova Osječko-baranjske županije gdje je daleko veća njihova koncentracija - odgovara Kristić.

A Halil Salha, direktor Pestrida, priznaje kako su svjesno ušli u prekršaj glede zabrane rada.

- Nismo jednostavno mogli dopustiti da Osijek ostane bez zaštite i nastavili smo raditi u korist naših sugrađana i gradonačelnika Vrkića - rekao je Salha. Spremno je za naš list prokomentirao stvar oko preparata. Za onaj koji je korišten u Osijeku, kaže, imaju Rješenje Ministarstva zdravlja s potpisom ministra Ostojića u kojemu se kaže kako rješenje o njegovoj uporabi vrijedi do opoziva.

- A opoziv nije donesen. Kada je u pitanju sredstvo koje je upotrijebljeno u Antunovcu, imamo izjavu od dobavljača da se preparat smije koristiti do isteka zaliha, a najkasnije do 1. rujna 2016. Oni se pozivaju na upute dobivene od Nataše Zorić, svojevremeno pomoćnice ministra zdravlja. Ništa nismo koristili napamet - pojašnjava Salha. No, ono što zamjera Zavodu, pa i Pandžiću osobno, je to što ih se preskače u proceduri. Naime, smatra kako bi stručni nadzor njih prve, dakle izvoditelje radova, trebao upozori ako se utvrdi kako je riječ o mogućoj neusklađenosti. I još postavlja pitanje je li moguće da je Pestrid isključivi predmet nadzora Zavoda.

Grad uložio prigovor

Salha ponavlja i navode koje je i prije dao našem listu, kako drži da je riječ o hajci na tvrtku u cilju eliminacije s tržišta. Podsjeća da imaju 25 zaposlenih, uredno isplaćuju plaće i izvršavaju obveze prema državi.

Umjesto zaključka i “držanja lampe” bilo kojoj strani, tek podatak kako je Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije tijekom prošle godine dao 80 posto negativnih izvješća o uspješnosti tretmana izvedenih od strane Pestrida. No, to nije priječilo Grad Osijek da im u cijelosti isplati sve izvršene tretmane. Grad je na ovakav stručni nadzor uložio prigovor i očekuje se očitovanje Ministarstva zdravlja.

Dario KUŠTRO

U tijeku je izrada uvjeta natječaja za izvođenje tretmana uništavanja komaraca u Gradu Osijeku za razdoblje 2017./18. godina.

ANUŠIĆ - DISKVALIFIKACIJA?

Općina Antunovac s tvrtkom Pestrid ima potpisan ugovor o pružanju usluga DDD-a, pa tako i za tretiranje komaraca. “Ako se pokaže da postojeći koncesionar nema dozvolu i da je napravio prekršaj, onda se sam diskvalificirao od daljnjeg rada i mi ćemo potražiti novog koncesionara”, jasan je Ivan Anušić, načelnik općine Antunovac.

Možda ste propustili...

HUMANITARNA ORGANIZACIJA MARIJINI OBROCI HRVATSKA

Kampanja “Majci za ljubav”

NAPREDAK HRVATSKE U EUROPSKOM DIGITALNOM DESETLJEĆU

Umjetna inteligencija neka će radna mjesta ukinuti, ali će i stvoriti druga