Novosti
ŽUPANIJSKO DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO

Optužnice protiv sedam Slavonaca zbog potkradanja Hrvatskih šuma
Objavljeno 28. srpnja, 2016.
Prvookrivljeni je bivši voditelj našičke podružnice Hrvatskih šuma

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku je, nakon dovršene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Osijeku optužnicu protiv sedam hrvatskih državljana (1963., 1971., 1968., 1957., 1971., 1983., 1976., 1958.) zbog počinjenja više kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Riječ je o sedam godina starim malverzacijama s prodajom trupaca u podružnici Uprave šuma Našice privatnim pilanama u Našicama i Đurđenovcu. Osječki ŽDO objavio je samo godišta okrivljenih. Kako neslužbeno doznajemo, prvookrivljeni je bivši voditelj našičke podružnice Hrvatskih šuma Davorin Fekete, a istragom su ranije bili obuhvaćeni i direktori privatnih tvrtki Cronad d.o.o. iz Našica te TH Drvo d.o.o. za piljenje i blanjanje drva iz Đurđenovca.

Prvookrivljenika se tereti da je od 1. siječnja do 31. prosinca 2009. u Našicama, kao voditelj podružnice trgovačkog društva u vlasništvu RH, nakon što su na njegovo traženje petookrivljenik i njegov brat šestookrivljenik u svoje ime, a za njegov račun, kupili poslovne udjele u jednom trgovačkom društvu, u nakani da tom trgovačkom društvu pribavi znatnu imovinsku dobit, sklopio ugovor o kupoprodaji pilanskih trupaca s navedenim društvom. Iako ovo društvo nije predalo ugovorenu neopozivu bankarsku garanciju kao jamstvo plaćanja, prvookrivljenik je nalagao isporuku trupaca, a nakon što ono nije redovito plaćalo primljenu robu, prvookrivljenik nije obustavio isporuke niti raskinuo ugovor o kupoprodaji i naplatio nastala potraživanja nego je nalagao daljnju isporuku trupaca oštetivši društvo u vlasništvu Republike Hrvatske, a pribavivši imovinsku dobit jednom društvu, u iznosu od 9.619.380 kuna. Tereti ga se i da je na štetu trgovačkog društva kojem je bio voditelj pribavio dodatnu imovinsku korist u iznosu od 5.729.168 kuna, a ŽDO u optužnici još navodi i iznose od protupravne imovinske korist u iznosu od 1.803.481 kune i 614.409 kuna u slučaju ostalih optuženih. E.S.