Novosti
ZAŠTO VIZE ZA SAD?

Svaki balkanski kriminalac ima putovnicu RH
Objavljeno 29. srpnja, 2016.

Vezani članci

NISMO KAO OSTALI GRAĐANI

EU ravnodušna na vizno diskriminiranje Hrvatske

Iako su Sjedinjene Američke Države ukinule vize za građane Europske unije, taj reciprocitet ne vrijedi za Hrvatsku, Poljsku, Bugarsku, Rumunjsku i Cipar. Građani tih zemalja osjetili su se dvostruko diskriminirani, od strane SAD-a i od strane Europske unije.

No, kako to objašnjava zastupnica u EU parlamentu Ruža Tomašić, Sjedinjene Države imaju jako stroge kriterije za ukidanje viznog režima. “Naš je problem što ne postoji valjda ni jedan balkanski kriminalac koji nema našu putovnicu. U tom se sigurnosnom smislu u ovih 20 godina nismo baš dokazali, a Amerikanci postaju i sve više skeptični prema Europi kao takvoj jer je iz svih ovih terorističkih napada jasno da u cijeloj Uniji postoje ozbiljni sigurnosni propusti. U stalnom sam dijalogu s Europskom komisijom oko tog problema jer ne mogu dopustiti da Hrvati budu diskriminirani u odnosu na ostale Europljane, ali mislim da se to pitanje neće riješiti pukim potezom pera i da će nova vlada morati ozbiljnije poraditi na njemu. Ono je važno i u kontekstu TTIP-a jer ne možemo očekivati lakše poslovanje s Amerikom ako su pred našim poduzetnicima dodatne barijere”, objašnjava zastupnica Tomašić.

Na naš upit, svi zastupnici HDZ-a, odnosno Kluba Europske pučke stranke u EU parlamentu, naglasili su kako su zastupnici EPP/HDZ delegacije više puta postavljali pitanja Europskoj komisiji o problemu diskriminacije građana Europske unije budući da SAD još uvijek traži vize za hrvatske građane, a prema propisima EU-a koje su 2001. donijeli Europski parlament i Vijeće, načelo reciprociteta ukidanja viza dio je zajedničke vizne politike EU-a.

“Kao potpredsjednik Odbora za vanjske poslove u Europskom parlamentu, zastupnik Andrej Plenković u nekoliko je navrata prilikom posjeta State Departmentu u Washingtonu, kao i na sastancima s američkim veleposlanikom pri EU-u Anthonyjem L. Gardnerom, zatražio ukidanje viznog režima za hrvatske građane. Voditeljica EPP/HDZ delegacije Dubravka Šuica, ujedno i članica Delegacije Europskog parlamenta za odnose sa SAD-om, više puta uputila je pitanja Europskoj komisiji o ukidanju viza za hrvatske građane, podsjećajući ih da je Republika Hrvatska članica NATO-a i Europske unije te da njeni građani trebaju imati jednak tretman”, kažu zastupnici HDZ-a, ali i naglašavaju zbog čega su zabrinuti: “Teško je očekivati da će građani podržati TTIP, a istovremeno se traže vize za ulazak u SAD, čime se dodatno pojačava nepovjerenje.”

Od Đinđićevih ubojica do trgovaca oružjem

Hrvatska putna isprava na loš glas došla je nakon što je kontingent putovnica nestao iz mostarskog veleposlanstva RH. Kasnije je utvrđeno da dobar dio kriminalnog miljea Srbije, BiH, Kosova i Albanije ima hrvatsko “državljanstvo”. Riječ je o putovnicama koje su na ime stvarne osobe i njezina rodnog lista, samo s prilagođenom fotografijom, glasile na (lažna) imena pripadnika raznih kriminalnih klanova na Balkanu. Zna se tako da je većina ljudi uključenih u ubojstvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića imala hrvatske putovnice. No, nekada je i država sama kriva zbog loše reputacije. Poznat je tako slučaj Semiona Mogiljeviča, ruskog trgovca oružjem, koji je imao hrvatsku putovnicu, što nije dobro prihvaćeno izvan granica RH kada je dospio na FBI-evu listu najtraženijih osoba.

“Kratki” smo za 2,29 posto

“Ulazak u američki Program izuzeća od viza jedan je od političkih prioriteta hrvatske Vlade. RH je ispunila sve političko-pravne kriterije za uključenje u VWP te je zaključila i provodi sve potrebne sporazume sa SAD-om koji predstavljaju pravni okvir sigurnosne suradnje. Stoga je, za obje strane, pitanje konačnog ulaska RH u američki Program izuzeća od viza isključivo tehničke prirode. Jedini kriterij koji dosad nije u cijelosti ispunjen jest postotak odbijenih viza, koji mora biti ispod 3 % na godišnjoj razini, a trenutno iznosi 5.29 %. RH je posljednjih godina to pitanje rješavala u suradnji s Europskom komisijom, i to u kontekstu Tripartitnih sastanaka EK - RH - SAD kako bi se, što je prije moguće, uspostavila puna vizna uzajamnost”, priopćili su iz Ministarstva vanjskih poslova.

Najčitanije iz rubrike