Mozaik
LJUDEVIT LAUŠIN, RED ROOSTERS

Sirovi rock and roll možda iznenadi ljude u našoj novoj žestokoj pjesmi
Objavljeno 29. srpnja, 2016.
Uvijek smo nastojali ubaciti nešto svoje u pjesme koje smo obrađivali

Na samom završetku ove sezone osječkog HNK dogodio se zanimljiv kazališni angažman jednog osječkog rock-benda. Naime, sve popularniji osječki Red Roosters, uživo su zasvirali i zapjevali u novoj predstavi "Jedan čovjek, dva šefa", a mnogi se slažu da su bili pravo osvježenje. Bio je to povod za razgovor s njihovim frontmenom Ljudevitom Laušinom.

Otkrijte nam kako je došlo do ove kazališne suradnje?

- Do suradnje je došlo zbog prirode same predstave za koju je britanski glazbenik Grant Olding napisao originalnu glazbu. Budući da je radnja predstave smještena u 1963. godinu, Oldingove pjesme su u stilu tog razdoblja, a to je ujedno i stil koji je temelj zvuka Roostersa. Tako su se, na obostrano zadovoljstvo, iz osječkog HNK sjetili nas kada su tražili bend za predstavu

Kakvo vam je bilo to kazališno iskustvo? Planirate li možda i dalje ići u tom smjeru?

- Nama je iskustvo bilo fantastično! Pjesme iz predstave su sjajne pa nam je bilo zadovoljstvo uvježbati ih, s redateljem, glumačkim ansamblom i ekipom iz tehnike smo se super složili i zabavili kroz probe. Bilo je već nekih naznaka za daljnje projekte i doista bi nam bilo drago sudjelovati u nekoj novoj predstavi kvalitetnoj i zabavnoj kao što je ova.

Red Roosterse već godinama smatraju jednim od najkvalitetnijih osječkih i slavonskih bendova. Planirate li i dalje njegovati zvuk 1950-ih i 1960-ih ili pripremate možda neki zaokret, i kakav?

- Taj retrozvuk je postao naš zaštitni znak, ali smo uvijek nastojali ubaciti nešto svoje u stare pjesme koje smo obrađivali, a glede autorskih stvari smo već pokrili dosta raznolik glazbeni teren. Tako da se uvijek nastojimo othrvati bilo kakvom ukalupljivanju te u svakoj novoj snimci ubaciti nešto svježe. Ljude možda iznenadi žestoki zvuk naše nove stvari, riječ je o pravom, sirovom rock and rollu.

Osovina benda ste gitarist Josip Horvat i vi, a vama su se nedavno pridružila nova dva člana. Kako ste ih izabrali? Molim vas, ukratko ih predstavite.

- Imali smo čast kroz godine svirati sa zbilja ponajboljim glazbenicima iz Osijeka i okoline, a zapravo nas je ovaj angažman u HNK-u nagnao da potražimo stabilnu ritam-sekciju koja je spremna obvezati se na izvođenje predstave iduće dvije godine. Tako su nam se pridružili mladi, ali vrlo kvalitetni glazbenici Luka Kolak na bubnjevima i Marijan Gašparović na bas-gitari.

Već u više navrata gitarist Josip Horvat i vi nastupili ste kao dvojac, u unplugged izdanju. Možete li se odlučiti koje vam je izdanje draže - električno u punom sastavu ili unplugged u ovom smanjenom sastavu, i zašto?

- Obje varijante imaju svoje zanimljivosti - kod unpluggeda je naglasak na intimnosti i drugačijim aranžmanima, tako da pjesme možete doživjeti u totalno novom izdanju. Meni osobno ipak je draža puna postava zbog većeg raspona mogućnosti - dinamičkih, improvizacijskih, šire zvukovne palete i plesnog potencijala koji je ponajviše zasluga ritam-sekcije.

Osim što odlično izvodite obrade starih rock-pjesama, Red Roosters snimili su već nekoliko autorskih pjesama. Imate li ponovno takvo što ubrzo u planu?

- Apsolutno! Može se reći da snimamo album po etapama, tj. pjesmu po pjesmu. Imamo doista hrpu pjesama koje su se kroz godine zabilježile u demo verzijama i samo čekaju da ih se snimi u profesionalnom studiju. Planiramo ubrzo napraviti veliku promo akciju vezanu baš uz snimanje albuma i o tome ćete biti pravodobno obaviješteni.

Kakvi su vam planovi ovoga ljeta? Gdje i kada svirate u Hrvatskoj i/li inozemstvu i hoćete li snimiti neku novu pjesmu/spot?

- Uzeli smo si nekoliko tjedana odmora nakon doista napornog rada na predstavi, ali sada se vraćamo. Najskorije nas uživo možete uhvatiti na Vukovar Film Festivalu i u sjajnom zagrebačkom klubu “Bikers Beer Factory”, a trenutno nam je prioritet snimanje spota za već spomenutu brutalnu r’n’r pjesmu. Nakon toga dolazi na red snimanje iduće pjesme koja se zove “So Helpless” i trebala bi biti snimljena do kraja ljeta.

Svojedobno ste dosta ambiciozno i uspješno krenuli u izgradnju karijere u Londonu i Velikoj Britaniji. U kojoj je to fazi? 

- I dalje nam je London na umu jer je to ipak izvorište našeg glazbenog izričaja. Stalno se nešto “kuha” u tom smjeru - tako smo prošle godine prošli na natječaju uglednog britanskog rock-magazina “Vive Le Rock”, koji je objavio našu pjesmu “You Can’t Keep A God Man Down” na svom mjesečnom CD-u. Nakon što snimimo spot i izdamo novi singl, svakako sve promo materijale šaljemo našim tamošnjim glazbenim znancima jer već bi bilo krajnje vrijeme da se ponovno koncertno predstavimo u Engleskoj.

Tomislav LEVAK

london

IZVORIŠTE NAŠEG GLAZBENOG IZRIČAJA

Najčitanije iz rubrike