Osijek
NEOBIČNA PONUDA NA TRŽNICI

Imaju okus rajčica, a izgledaju
poput kruške, ribiza, šljive...
Objavljeno 28. srpnja, 2016.
Uz uobičajene vrste rajčice možete kupiti još 60-ak drugih vrsta

Izgledom istovjetne kruškama, ribizu, šljivama i u raznim drugim oblicima, rajčice na osječkoj glavnoj tržnici prodavačice Ljiljane Kolombo mame poglede već treću sezonu. Nije čudno, jer ondje uz uobičajene vrste rajčice možete kupiti još 60-ak drugih vrsta, svih boja i oblika!

- Sjeme sam nabavila preko Facebook stranice “Volim rajčicu” i počela sam sa 20, a sad imam tri puta više vrsta. Svaka vrsta specifična je na svoj način, no okusom su istovjetne domaćoj rajčici i vrlo su zanimljive i privlačne izgledom - ispričala je prodavačica Ljiljana, čiji stol na osječkoj gornjogradskoj tržnici posjećuju sve generacije kupaca, no mladi su, kaže, zainteresirani za kupnju raznih oblika i vrsta rajčice, kako iz Rusije, Južne Amerike tako i brojnih drugih zemalja.

Rijetke vrste, međutim, cijenjene su više no obična rajčica, a naša sugovornica kaže da ih prodaje po znatno nižoj cijeni nego što se prodaje u europskim zemljama. Dok je ondje kilogram po cijeni od oko 75 kuna (deset eura), kod nas je ove zanimljive vrste moguće kupiti za 15 kuna.

- Nekima je i to skupo, no ljude većinom zanimaju ove vrste i kupuju ih po nekoliko kako bi kušali te zanimljive vrste rajčice. Inače, tijekom nedavnog nevremena porušila mi se cijela konstrukcija i sve sam morala ponovo praviti, no ne odustajem od prodaje ovog povrća koje volim odmalena - poručila je Kolombo, dodavši da se rajčica uzgaja uglavnom izvan plastenika i preporučuje ju svakome tko je ljubitelj tog zdravog povrća.

Marija MIHELIĆ
Slama na Zelenom četvrtku

Land art festival Slama ovoga tjedna uvukao se u osječku glavnu tržnicu i preuzeo glavnu ulogu na još jednoj manifestaciji Zeleni četvrtak. Osječki umjetnik i voditelj festivala Nikola Faller svojim kreacijama poručio je da zdravi poljoprivredni i domaći proizvodi nisu utopija.

- Utopija je tema ovogodišnjeg festivala i radimo na tome da ispravimo mišljenje kako je nemoguće uzgojiti domaće i bez tretiranja raznim sredstvima. Ne želimo GMO i želimo poručiti da želimo zdravu hranu, domaću i prirodnu - poručio je Faller, uz čije je predstavljanje na Zelenom četvrtku poslužen domaći sok od ekokupina.

Možda ste propustili...

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

Najčitanije iz rubrike