Regija
ULOŽILI VELIK NOVAC, A SADA MORAJU ISPOČETKA

Nasade jabuka u punom rodu, ekstra klase, uništili pijavica i led
Objavljeno 29. srpnja, 2016.
Urod je bio obećavajući, negdje oko 50-60 tona po hektaru

VOĐINCI - U nedavnom olujnom nevremenu koje je pogodilo Vukovarsko-srijemsku županiju najgore su prošli voćnjaci u Vođincima. Jak vjetar koji stvorio pijavicu nanio je katastrofalne štete u četiri vođinačka voćnjaka.

Vinku Primorcu uništeno je 9500 stabala jabuka sorte gala i jonaprinc i tisuću stupova.

Sustav nije izdržao

- Imam nasade na nekih 35 hektara, a tri hektara je totalno uništeno. Imao sam štetu od leda i pijavice, a u dva sata palo je 100 litara kiše. Jednostavno sustav nije uspio izdržati, bez obzira na to što su stupovi kvalitetni. Sve je dobro napravljeno, no nije izdržalo. To je nasad koji je sedam godina star, u punom rodu, gdje sam očekivao 7-8 vagona, sve ekstra klasa. Plasman jabuka na tržište bio je osiguran, dogovorena cijena i za dvadeset dana trebala je početi berba sorte gala. Nije problem toliko led, koliki je problem što je cijeli sustav pao, popucali su stupovi, sajle su uništene. Velika ulaganja smo imali, samo za zaštitu izdvojili smo 800.000 kuna, a gdje su još ostala izdvajanja... - tužan je Vinko Primorac, inače otac osmero djece.

Kako dalje, pita se Vinko. Tražio je pomoć od Ministarstva poljoprivrede, a kako kaže, najveći su problem uništeni stupovi.

- Treba dovesti radnike, očistiti parcelu i ponovo krenuti ispočetka. Sustav koji je ovdje postavljen trebao je trajati 50 godina, to su iznimno kvalitetni stupovi. Trebala nam je samo još gore mreža, za koju nismo imali novca. Nažalost, došla je takva godina i uništila nam sve - zdvojan je Primorac.

Ništa bolje nije prošao ni Mijo Križanac, kojem je led stukao oko dva hektara nasada jabuka gala i jonagold - 5500 stabala i oko 200 betonskih stupova.

Godina katastrofe

- Bavim se ratarskom i voćarskom proizvodnjom na nekih 50 hektara, od toga na desetak hektara voćarstvom, isključivo jabukom. Praktički smo 20 godina u voćarstvu, a ovo je godina koju je obilježila velika katastrofa. U olujnom nevremenu pijavica nam je poharala voćnjak, stradalo mi je oko dva hektara voćnjaka. Inače, ova je godina je bila obećavajuća po urodu, dobro smo se “provukli” na proljetnom mrazu, nije bilo većih oštećenja. Nasad je došao pred berbu, kao i kod Vinka Primorca, trebali smo brati sortu gala za nekih dvadesetak dana. Urod je stvarno bio obećavajući, negdje oko 50-60 tona po hektaru, no sve ono što nije bilo pod mrežom stradalo je. Nadamo se da bi nešto mogli spasiti kroz industrijsku robu i možda u drugoj klasi. Sve sadnice su uništene, stradala je armatura, tako da imamo velikih problema da to očistimo, a još veći je problem ponovo pokretanje proizvodnje - požalio nam se Mijo Križanac.

On je pomoć zatražio od Vukovarsko-srijemske županije, međutim, njezine su mogućnosti male. No, kaže Mijo, imaju neka obećanja od Ministarstva poljoprivrede. Oba su voćara članovi Poljoprivredne organizacije “Gomolava jabuka”, koja okuplja veliki broj proizvođača jabuka, pa se nadaju pomoći i s te strane.

- Imao sam velika ulaganja. Podići jedan nasad pune tehnologije, kako je ovdje bilo, gdje smo imali stupove, navodnjavanje, armaturu, dvogodišnje sadnice, te ako se ne računa voda, onda je to oko 400.000 kuna po hektaru. Štete su ogromne i koje nadilaze naše mogućnosti, one su i do pet puta veće od bruto-prihoda - kaže Križanac.

Urod je uništen i na gospodarstvima još dvaju vođinačkih voćara - Darija Primorca, na 8,5 hektara, te Hrvoja Križanca, kojemu su stradale voćke na 3,5 hektara.

Mario KOKAJ
Šansa mjera 5.2

- Obišli smo sve te voćnjake, katastrofalno izgledaju, jedina je šansa preko mjera 5.2 Potpora za ulaganja u obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima. Jedino tako jer Vukovarsko-srijemska županija nema tih sredstava - istaknuo je Andrija Matić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj VSŽ.

5,5

milijuna kuna procijenjena je šteta na sva četiri gospodarstva

Štete su do pet puta veće od bruto-prihoda, kaže Mijo Križanac

9500

stabala jabuka sorte gala i jonaprinc i tisuću stupova uništeno je voćaru Vinku Primorcu

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike