Regija
ISTRAŽIVANJA SPAČVANSKOG KRAJOLIKA

Kraj Vrbanje radi sedam arheologa iz Tajvana, Engleske i RH
Objavljeno 29. srpnja, 2016.

Spačvanske šume skrivaju bogata arheološka nalazišta i neviđeni kompleks humki koji tek treba detaljno istražiti, a prije nekoliko dana onamo je stigla skupina od sedam arheologa iz Tajvana, Engleske i Hrvatske koji obavljaju snimanje terena radi izrade topografskih podloga. Zavičajni muzej Stjepana Grubera iz Županje uz tehničku i stručnu pomoć sveučilišta u engleskom gradu Southamptonu 2008. godine započeo je istraživanja arheološkog nalazišta na lokaciji Purić-Ljubanj kraj Vrbanje u kojima je sudjelovala i međunarodna ekipa arheologa i studenata arheologije iz Tajvana, Engleske, SAD-a i Novog Zelanda. Na tom se lokalitetu usred šuma spačvanskog bazena istražuje kompleks grobnih humaka - tumula koji upućuju na to da se u blizini nalazi i naselje iz kasnog brončanog i mlađeg željeznog doba, starije od 3000 godina.

- Vratili smo se na teren i ove godine nastupamo kao Udruga za arheološka istraživanja spačvanskog krajolika. Radimo topografiju četiri nalazišta s obzirom na to da smo prijašnjih godina pronašli još 20 nalazišta na ovom području, sličnog karaktera kao što je Purić-Ljubanj - kaže arheologinja i tajnica Udruge, mr. sc. Andreja Malovoz. Topografijom će se, pojašnjava, dobiti oblici, prostorni raspored i veličina humaka. Predviđeno trajanje snimanja terena je dva tjedna.

- Odabrali smo četiri nalazišta koja su na jednakoj udaljenosti jedno od drugoga, najistočnije, najzapadnije i još dva između, da bismo dobili presjek cijelog krajolika. Odabrano po broju humaka, najveće nalazište je s 80 do 90 humaka, dva su od oko 20 humaka i jedno je sa samo jednim humkom, tako da dobijemo pregled terena. Radimo LIDAR-om, odnosno laserom i koristimo fotogrametrijska snimanja, što su donijele kolege s tajlandskog sveučilišta. To je instrument koji se ne koristi baš često ni kod nas ni u Europi, to je nešto novo što nam je znatno ubrzalo i olakšalo istraživanja. Kada budu rezultati, imat ćemo točnu topografiju ta četiri nalazišta i onda sljedeće godine nastavljamo dalje i snimanja, ali i istraživanje terena - kaže Malovoz, jedina arheologinja iz Hrvatske u ekipi koju čini još četvero arheologa iz Tajvana i dva iz Engleske.

- Jako smo zadovoljni, u kratkom smo roku napravili i puno više nego što smo mislili. Radimo na terenima koji pripadaju razdoblju srednje bronce i početku kasne bronce, a ispod groblja pod humcima pronađeni su i ostaci ranijih naselja, ali to su jako veliki projekti. U svakom slučaju, ovdje ima jako puno materijala - zaključuje Malovoz.

A istraživanja vrijednih arheoloških nalazišta u spačvanskim šumama počela su zahvaljujući povjesničaru amateru Ivici Ćosiću-Bukvinom iz Vrbanje, koji je bio inicijator iskapanja i vodič međunarodnoj ekipi vrsnih arheologa. I ovih je dana maksimalno angažiran na terenu.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Raskrižje istoka i zapada

Nalazište Purić–Ljubanj, uz ostala do sada otkrivena nalazišta pod humcima, od velike je važnosti za razjašnjenje mnogih pitanja vezanih uz formiranje ritualnih krajolika, regionalne varijacije pogrebnih običaja kasnog brončanog doba te pitanja uloge ovog dijela Hrvatske kao raskrsnice tadašnjih putova između istoka i zapada. Projekt zajednički financiraju Ministarstvo kulture te sveučilišta iz Tajvana i Southamptona.

Odabrano po broju humaka, najveće nalazište je s 80 do 90 humaka, dva su od oko 20 humaka i jedno je sa samo jednim humkom

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike