Kultura
ATRAKCIJA I UZ BOSUT

Lokoti ljubavi i na skulpturama Dine Merhav u Vinkovcima
Objavljeno 28. srpnja, 2016.

Lokoti ljubavi zaživjeli su i u gradu na Bosutu. Tako se može opisati prizor koji je viđen na novim skulpturama iz umjetničkog opusa izraelske Vinkovčanke Dine Merhav “Ptice u letu”, koji je postavljen u tzv. mali vinkovački park uz Ulicu Josipa Lovretića, pokraj Bosuta.

Skulpturu čine dvije željezne ptice koje sa svoja dva potomka sjede na granama, odnosno u ovom slučaju metalnim šipkama predviđenima i za još nešto, za vješanje tzv. ljubavnih lokota. Priča dobro znana i prepoznata u mnogim sredinama. Zacijelo su mnogi vidjeli te lokote koje zaljubljene duše zaključaju po mostovima, gelenderima i drugim prigodnim mjestima i ostave ih kao zalog svoje ljubavi, a ključić bace. Ima ih posvuda, a od sada i u Vinkovcima, na pticama Dine Merhav, pticama koje, kako kaže sama umjetnica, za nju simboliziraju slobodu i neometan let u visine.

Mnogo puta se pitatamo što je to ljubav i što ona nama donosi, a ljubav je sloboda i let u visine koja doduše u nekima probudi i onu mračniju stranu čovjekove duše u kojoj se, upravo zbog ljubavi, osjećaju kao u zatvoru iz kojega je nemoguće pobjeći. Za pravu ljubav nema granica i ograničenja.

Na ovim pticama za sada su samo dva lokota, no neka ovo bude poticaj za mnoge zaljubljene da dođu do malog parka uz Bosut, ostave svoj lokot i ključić bace u Bosut, a rijeka će taj ključić sačuvati kao trajni podsjetnik na još jednu u nizu ljubavi.

Mnogo je mladih na Bosutu uz rijeku, mnogo je ispričanih ljubavi, no zasigurno ovo je još jedno mjesto gdje će parovi moći uživati. Zato prošetajte parkom, razgledajte skulpture i ostavite svoj lokot ljubavi, jer život je prekratak da biste gubili vrijeme na nevažne stvari u životu, a lokot ljubavi zasigurno je jedna sličica koja ispunjava mozaik uspješnog života. Mario Kokaj

Možda ste propustili...

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

Najčitanije iz rubrike