Kultura
NAGRAĐEN OSJEČKI OGRANAK MATICE HRVATSKE

Zlatnom poveljom MH potvrđena vrijednost knjige "Divanimo, dakle postojimo"
Objavljeno 29. srpnja, 2016.

Na Glavnoj skupštini Matice hrvatske nedavno održanoj u Sinju predsjednik Matice hrvatske, prof. dr. sc. Stjepan Damjanović, dodijelio je zlatne i srebrene povelje Matice hrvatske ograncima za izdavačku djelatnost.

Jedna od najblistavijih nagrada zasluženo je pripala Ogranaku Matice hrvatske u Osijeku. Zlatna povelja Matice hrvatske osječkom je ogranku dodijeljena za djelo “Divanimo, dakle postojimo – Književnojezične i jezičnopovijesne studije” autorica izv. prof. dr. sc. Milice Lukić i dr. sc. Vere Blažević Krezić. Knjiga je izdana 2014. godine kao rezultat višegodišnjih znanstvenoistraživačkih interesa i napora autorica i veliko je priznanje osječkom ogranku.

Inače, ta je knjiga, uz pohvale brojnih jezikoslovaca, dobila Povelju uspješnosti na Danima Josipa i Ivana Kozarca u Vinkovcima 2014. godine. Osječke znanstvenice iz područja lingvistike - Milica Lukić i Vera Blažević Krezić tom su prilikom zahvalile izdavaču te ukratko opisale svoje dugogodišnje istraživanje, koje je prethodilo izdavanju knjige.

Milica Lukić istaknula je da je knjiga značajan doprinos paleoslavistici odnosno paleokroatistici. Kroz dva dijela “Divani i divandžije” te “Šokci među glagoljašima” u knjizi se govori o zapostavljenim piscima iz područja jezikoslovlja iz Slavonije te iznose dokazi o postojanju tragova glagoljice i u našim krajevima. Vera Blažević Krezić rekla je da je riječ o 11 studija, koje govore o jezikoslovlju od 9. i 10. stoljeća do najnovijih vremena. Napomenula je da se danas povijesnoj građi pristupa i novim metodološkim postupcima.

Predsjednik osječkog ogranka MH Ivica Završki podsjetio je na nastavak izdavačkih uspješnica osječkog ogranka, što potvrđuju i ova dva velika priznanja. Urednik knjige i tajnik osječkog ogranka MH Josip Cvenić podsjetio je da je riječ o vrijednoj knjizi, pa nije iznenađenje da je povjerenstvo odlučilo baš nju nagraditi. Napomenuto je da je knjiga osim jezikoslovcima zanimljiva i drugim znastvenicima iz sličnih područja.

Posebice je istaknuta naslovnica sa školjkom od glagoljičkih slova te čovječuljak u sredini, koji je ujedno i slovo. Iščitavajući naslovnicu, može se otkriti i sadržaj knjige, napominje Milica Lukić. Crvena boja naslovnice boja je života, podsjetile su autorice.

Darko KOVAČEVIĆ

divaniti RIJEČ TURSKOG PODRIJETLA, RAZGOVARATI

Knjiga je već dobila Povelju uspješnosti na Danima Josipa i Ivana Kozarca

Možda ste propustili...

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

Najčitanije iz rubrike