Crna kronika
PRIJEVARA U OSIJEKU

Dvije djevojke oštetio za desetke tisuća kuna
Objavljeno 29. srpnja, 2016.
Prevarene su sklopile ugovore s teleoperaterima za 19-godišnjaka

Dvije 19-godišnje Osječanke prevario je za desetke tisuće kuna mladić njihove dobi.

Tek godinu dana punoljetne djevojke nasjele su na priču mladog prevaranta.

- Mladić je 31. ožujka doveo u zabludu dvije 19-godišnje Osječanke tako što ih je nagovorio da svaka zasnuje dva pretplatnička odnosa u telekomunikacijskom centru u Osijeku, a dobivene mobilne uređaje predaju njemu, uz obećanje da će on plaćati račune. Djevojke je pri tome oštetio za nekoliko desetaka tisuća kuna, doznajemo od Darija Premeca, glasnogovornika PU osječko-baranjske.

Policija o slučaju podnosi posebno izvješće nadležnom općinskom državnom odvjetništvu. Mlade Osječanke tek su postale sposobne same odlučivati o tome hoće li sklopiti ugovore s teleoperaterima ili preuzeti odgovornost za bilo što drugo u svom životu. Iako je mladić njihove dobi, očito je uspio iskoristiti njihovu naivnost i napraviti im veliku štetu.

Ovo je samo jedan od nekoliko desetaka slučajeva u Hrvatskoj da su ljudi dovođeni u zabludu tako što im je netko obećao da će plaćati račune nakon što na svoje ime sklope ugovore s teleoperaterima.

Zanimljivo je da neke žrtve, puno starije od 19-godišnjakinja, i ne shvate da su prevarene dok im telekomunikacijske kuće ne ovrše bankovne račune. U nekim slučajevima prijevare dobiju svoj epilog godinama poslije, a takav je slučaj 55-godišnjaka, koji je riješen tek u lipnju ove godine. Naime, njega je 33-godišnjak prevario još u kolovozu 2014. godine. I 55-godišnjak je prijevarom bio oštećen za nekoliko desetaka tisuća kuna.

Sandra LACIĆ
PREVARENO TROJE MLADIH

Osječka je policija početkom godine osumnjičila 25-godišnjaka da je od studenoga prošle do siječnja ove godine prevario tri osobe mlađe životne dobi ,koje su na njegov nagovor zasnovale pretplatničke odnose kod teleoperatera u Osijeku. Telefone koje su dobili uz pretplatu predali su 25-godišnjaku.

ZATVOR ZA PREVARANTE

Prema Kaznenom zakonu, tko s ciljem da sebi ili drugome pribavi protupravnu imovinsku korist dovede nekoga lažnim prikazivanjem ili prikrivanjem činjenica u zabludu, ili ga održava u zabludi i time ga navede da na štetu svoje ili tuđe imovine nešto učini ili ne učini, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina. No, ako je time pribavljena znatna imovinska korist ili prouzročena znatna šteta, za prevarante je predviđena zatvorska kazna u trajanju od jedne do osam godina.

zabluda

REKAO IM DA NEĆE PLAĆATI RAČUNE

Najčitanije iz rubrike