Osijek
DOK SE SVAĐAJU OKO VELIKE...

Na malu elektranu montirana turbina
Objavljeno 27. srpnja, 2016.
Pokusni rad bioenergane trebao bi krenuti početkom 2017.

I dok traju prijepori struke i politike oko potrebe gradnje nove “velike” bioplinske elektrane, odnosno njezina novoga bloka, samo nekoliko stotina metara zapadnije, na istoj parceli - na ulazu u HEP-ovu Termoelektranu-toplanu posve nesmetano gradi se nova “manja” elektrana. Oko nje je manje buke, jedan od razloga je što je riječ o investiciji vrijednoj “samo” 120 milijuna kuna, ali i to što će biti pokretana na biomasu. Namjena ove bioenergane, službenog naziva BE-TO Osijek, ukupne snage 3 MW električne i 10 MW toplinske energije, bit će proizvodnja toplinske energije za centralizirani toplinski sustav grada Osijeka tijekom zime, odnosno tehnološke pare za industrijske potrošače tijekom ljeta.

Radovi su počeli krajem siječnja, a očekuje se da bi pokusni rad bioenergane trebao započeti početkom 2017. godine. Nastavno, ishođenje uporabne dozvole i primopredaja postrojenja očekuje se koji mjesec poslije.

U međuvremenu, krajem prošlog tjedna bilo je posebno zanimljivo na ovom gradilištu. Specijalnim vozilom do Osijeka je dopremljena, a potom i dizalicom na predviđeno mjesto, kroz krov montirana - turbina.

Atraktivne fotografije ove radne operacije ustupljene su nam iz Uprave HEP-a.

Elektranu identičnoj osječkoj HEP istovremeno gradi i u Sisku. Prva su to takozvana kogeneracijska postrojenja na šumsku biomasu u proizvodnom portfelju HEP-a te ujedno i prve elektrane ovog tipa u HEP grupi u statusu povlaštenog proizvođača iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije.

Gradnja obiju elektrana povjerena je konzorciju koji čine slavonsko-brodski Đuro Đaković Holding i nizozemska tvrtka HOST B.V.

Zadovoljstvo ovom investicijom je i na strani gradske uprave jer, osim što će se osigurati stabilnost sustava gradske toplane, s pozicije komunalne naknade u gradsku blagajnu se slilo bar 15 milijuna kuna.

Dario KUŠTRO
GODIŠNJA PROIZVODNJA

Godišnja proizvodnja električne energije iznosit će oko 16.500 MWh, tehnološke pare oko 32.400 tona, a toplinske energije za gradsku toplanu oko 53.200 MWh. Prosječni godišnji stupanj iskorištenja postrojenja bit će veći od 70 posto.

120

milijuna kuna ukupna je vrijednost investicije gradnje bioenergane

Najčitanije iz rubrike