Regija
VUKOVARSKO-SRIJEMSKA ŽUPANIJA

Prva pametna klupa postavljena u Nuštru
Objavljeno 27. srpnja, 2016.

U Nuštru pokraj Vinkovaca postavljena je pametna klupa, SmartBench2, prva u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Klupa je to koja, osim odmora, omogućava bežično punjenje mobitela, a imat će i informativni ekran na kojem će se moći dobiti podaci o kvaliteti i temperaturi zraka, kao i razini buke. Kako je već poznato, riječ je o hrvatskom proizvodu.

Klupa noću služi kao javna rasvjeta, ima brojač prolaznika, može raditi deset dana bez sunca i otporna je na udarce. Solarna klupa inovativni je projekt mladog studenta Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu, Ivana Mrvoša.

– Klupa je postavljena u središtu Nuštra i dobro je mjesto za promoviranje ideja, ekologije, znanosti, tehnike... Nadam se da će mještani općine prepoznati njezine prednosti – kazao je Hrvoje Drinovac, načelnik Općine Nuštar, u čijem su sastavu još sela Cerić i Marinci.

Postavljanje tzv. pametne klupe, što je već u samom početku naišlo na odobrovanje brojnih korisnika, nuštarska općina financirala je sredstvima dobivenim na javnom pozivu Ministarstva graditeljstva. Od dobivenih 150.000 kuna tzv. pametna klupa financirana je s 19.000 kuna dok je ostatak novca namijenjen za aplikaciju CityHub koja će služiti za prijavu komunalnih problema poput nepropisnog parkiranja, neodgovornog odlaganja smeća i sličnih problema.

– Dobivenim novcem financirat ćemo i gradnju staza u Nuštru, Ceriću i Marincima ukupne duljine 1000 metara – naveo je načelnik Drinovac.S.Butigan

Možda ste propustili...

9. OBRTNIČKO-GOSPODARSKI SAJAM

Predstavit će i kovački zanat

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

Najčitanije iz rubrike