Regija
NAJOKUĆNICA U ČAČINCIMA

Dvorište Habričkovih krase biljke starije i od 25 godina
Objavljeno 27. srpnja, 2016.

U cilju motivacije mještana za što ljepše uređenje okućnica, balkona i terasa, a paralelno zbog povećanja kvalitete životnog prostora te očuvanja i zaštite okoliša na području općine Čačinci, Turistička zajednica i ove godine provela je natječaj za izbor najuređenije okućnice “Zajedničkim snagama učinimo našu općinu ljepšom”.

- Izbor za najuređeniju okućnicu provodio se po sustavu bodovanja dviju odvojenih kategorija, i to kategorija cvjetnost i hortikulturno uređenje i opći dojam i utjecaj na izgled ulice te kategorija raznovrsnost cvjetne flore, raznovrsnost višegodišnjeg bilja, prisutnost vodenih elemenata, prisutnost kamenjara, postojanost živih ograda, postojanost gredica s ljekovitim začinskim biljem, prisutnost elemenata za boravak u vrtu – kaže direktorica Turističkog ureda Ana Marunica koja je uz Kristinu Krmpotić i Juricu Bešteka bila i članica stručnog povjerenstva koje je odlučivalo o pobjedniku.

- Povjerenstvo je obišlo prijavljene okućnice, pomno razmotrilo poštovanje svih kriterija i na kraju smo odlučili kako najljepšu okućnicu ove godine ima obitelj Habričko iz čačinačke Ulice Željka Majora. Drugo mjesto pripalo je obitelji Tolić iz Paušinaca, dok je treće osvojila obitelj Živković iz Čačinaca, također iz Majorove ulice. Sudjelovali su još obitelj Kolert koja je dobila nagradu za raznovrsnost višegodišnjeg bilja, obitelj Žeger kojoj smo dodijelili nagradu za najljepši balkon te obitelj Jaromerski, koje će također biti nagrađene – rekla je predsjednica povjerenstva Kristina Krmpotić. Turistička zajednica osigurala je novčane nagrade za sudionike natječaja pa će tako pobjednicima pripasti 1000 kuna, za 2. mjesto 600 kuna, a za 3. mjesto 400 kuna, a nagrade će najuspješnijima uručiti predsjednik Turističke zajednice općine i načelnik Mirko Mališ. Obitelj Habričko se uistinu može ponositi svojom okućnicom, dugi niz godina uređuje svoje dvorište isključivo iz ljubavi prema bilju i hortikulturi.

- Sve je počelo uzgojem sobnog bilja što ja jako volim, a dosta sam toga naslijedila. Kada smo se preselili u novu kuću, suprug i ja smo krenuli s uređenjem okućnice onako za svoju dušu. Suprug Željko (52) je iznimno kreativan, to je njegov dio priče, a moj je uzgoj i briga o biljkama. Suprug uređuje dekorativno, izgrađuje kamenjare i dodatne predmete kao što su male 'šukare' i slično. Kamenje smo donijeli iz Starigrada i s otoka Raba, a suprug je to sve sklopio u mozaik – kaže Jasmina Habričko (51) koja se brine o svom, kako kaže, malom vrtnom raju u kojem ima biljke starije i od 25 godina.

- Imamo fikus star oko 25 godina, šefleri je 20 godina, juki 15, imamo veliko drvo života koje sam morala kratiti jer sam mu pronašla idealno mjestu na ljetnoj terasi. Prvu sam biljku kupila u cvjećarnici u Čačincima i odmah mi se primila, primijetila sam da mi to ide od ruke i nastavila. Vjerojatno i cvijeće osjeti ljubav koju mu se pruža jer ne može biljka nastati u jednom danu. Ja svoje biljke uzgajam, pazim i čuvam kroz cijelu godinu, njegujem, svaki procvat bilježim i uživam u tome. Jako mi puno uz supruga pomaže mlađa kći Dora (17), a često dođe i starija Ana (26) koja živi u Našicama. Moram pohvaliti njenog supruga, zeta Tomislava, koji je također velika podrška i pomoć u svemu.

Vladimir GRGURIĆ
I mladenci se dođu slikati

“Imam i dosta začinskog bilja, jer sam počela malo proučavati alternativnu medicinu, imam mentu i kadulju iz Starigrada odakle sam podrijetlom, potom matičnjak i drugog bilja. Začinsko bilje sušim i za čajeve, a često pelcere podijelim prijateljicama jer volim kada dođu u dobre ruke. Trudimo se maksimalno oko cijele okućnice i presretna sam da je to Turistička zajednica prepoznala, vjerujte mi ne zbog novca od nagrade, već zbog truda koji smo uložili”, zaključuje Jasmina u čije dvorište su se čak i mladenci iz Čačinaca došli fotografirati.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike