Mozaik
19. MOTOVUN FILM FESTIVAL

Edo Maajka pozvao publiku na štrajk glađu
Objavljeno 28. srpnja, 2016.

Raja, hajmo svi u štrajk glađu, ako ne bude glasača, ne će znat da se snađu - odrepao je Edo Maajka put do pozornice preko glavnog motovunskog trga, dupkom ispunjenog publikom 19. Motovun Film Festivala.

Otvorenje festivala počelo je prigodnim pozdravima motovunskog gradonačelnika Tomislava Pahovića i istarskog župana Valtera Flege, da bi se potom pretvorilo u zaglušujući jednoglasni zvižduk 700 posjetitelja u glavnom festivalskom kinu.

Pušući snažno u raznobojne zviždaljke, u katarzičnih nekoliko minuta ispustili su svu frustraciju nakupljenu u proteklih šest mjeseci i oglasili se protiv svih koji su nas u tom razdoblju izmučili političkim prepucavanjima. Zviždalo se potom i u vedrom tonu: za festivalske laureate Nenada Puhovskog i Želimira Žilnika, za goste festivala i festivalske volontere koji sljedećih dana ne će stati s poslom.

Promijenio se i beat Ede Maajke, koji je nakon politički nabijenih segmenata pjesama “Sevdah o rodama” i “Draga moja vlado” prešao u opušteni “No sikiriki” te pozvao publiku da jednoglasno, dopunjavajući njegovu rečenicu kao na koncertima, proglase festival otvorenim.

U glavnom motovunskom kinu prikazan je indie hit Seana Bakera “Tangerine”, u cijelosti snimljen mobitelom, dok je u također prepunom kinu Billy istodobno zaigrao “Zaljev luđaka” velikog francuskog redatelja Brune Dumonta.

U pet festivalskih dana bit će prikazano stotinjak filmova raznih žanrova, odsvirat će se niz koncerata sastava kao što su Kawasaki 3P, Jonathan, Nipplepeople i talijanske psihodelične folk-senzacije Kalascima, te održati niz govornih programa, promocija i uličnih intervencija u sklopu programa Gdje ste bili 2016.? N.Vek.

prvi dan

PRIKAZANI SU “TANGERINE” I “ZALJEV LUĐAKA”

Gdje ste bili 2016.?

Nikada prije Motovun Film Festival nije se održavao usred predizborne kampanje. Program za ovu priliku govori o rastu desnog ekstremizma i konzervativnoj revoluciji u zemljama Europe. Pet zemalja, pet filmova, igranih i dokumentarnih: "Mi smo mladi. Mi smo snažni." (Burhan Qurbani) govori o tome kako se, nakon pada Zida, u Njemačkoj kalio ekstremizam, "Model Érpatak" (Benny Brunner, Keno Verseck) je dokumentarac o primjeru mađarskog lokalnog šerifa koji u svojoj maloj sredini uvodi bizarnu totalitarnu vlast, "Fascism Inc." (Aris Chatzistefanou) je svojevrsni presjek razvoja desnog radikalizma u Europi, "Zasluga za ubojstvo" (Vladi Antonevicz) dokumentarac je o ruskoj ekstremističkoj bandi koja krvavo obračunava s "nepoćudnima", a "Posljedice" Władysław Pasikowski triler je o antisemitizmu u Poljskoj.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike