Kultura
GRADSKO KAZALIŠTE BELI MANASTIR

“Pale sam na svijetu” predstavlja Hrvatsku u Crnoj Gori
Objavljeno 28. srpnja, 2016.

KOLAŠIN/BELI MANASTIR - Belomanastirsko Gradsko kazalište ove će godine biti jedini predstavnik Republike Hrvatske na kazališnom festivalu u Crnoj Gori. Korifej #3, kazališni festival u malom crnogorskom gradiću Kolašinu, počeo je 22. srpnja i traje sve do 21. kolovoza uz 24 kazališne predstave, filmske večeri i kazališne radionice.

Na Korifeju će se predstaviti profesionalna i amaterska kazališta iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Bugarske, Slovačke, Švedske, Makedonije i Hrvatske. Festival se održava pod pokroviteljstvom Društva prijatelja Kolašina, a u organizaciji Kolašinskog pozorišta, Centra za kulturu i Turističke organizacije Kolašin. Na festivalu su protekle godine gostovala dva kazališta iz Hrvatske, i to na otvorenju, 18. srpnja 2015. Kazalište slijepih Novi život iz Zagreba te Gradsko kazalište Beli Manastir, koje je na Trgu borca izvelo predstavu za najmlađu publiku “Put po svijetu”.

Ove godine Belomanastirci su izabrani kao jedino kazalište iz Hrvatske koje će u Crnoj Gori predstavljati svoju zemlju. Belomanastirsko kazalište gostuje danas, 28. srpnja. U Kolašinu će se ove godine predstaviti s predstavom za najmlađe “Pale sam na svijetu” u režiji Daniele Taslidžić Herman, a u kojoj malog Paleta glumi Nebojša Šimić. Predstava “Pale sam na svijetu” odigrana je premijerno, a potom i reprizno na 5. Dječjem kazališnom festivalu u lipnju ove godine. U belomanastirskom kazalištu inače ni tijekom ljeta nema odmora budući da se radi na novoj predstavi “Novac moje krvi”, koja će belomanastirsku premijeru doživjeti 17. rujna. Ujedno završavaju i projekt o uprizorenju Sulejmana Veličanstvenog koji je pohodio Baranju krajem kolovoza 1526., kada je prošao kroz Osijek, Dardu i ostatak Baranje do Mohačkog polja. Performans o ovoj povijesnoj tematici bit će uprizoren u nedjelju, 28. kolovoza. Do početka nove kazališne sezone u jesen 2016. čekaju ih gostovanja u Bosni i Hercegovini i Mađarskoj na manifestaciji “Vražiji kotao” te gostovanje u osječkom HNK-u s nagrađivanom hit-dramom “Dnevnik Anne Frank”. D.Kć.

Predstavu je režirala Daniela Taslidžić Herman, a malog Paleta glumi Nebojša Šimić

Možda ste propustili...

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

Najčitanije iz rubrike