Kultura
LIKOVNA KOLONIJA TVRĐA 2016.

Vukovarski slikari u humanitarnoj akciji za vodotoranj
Objavljeno 28. srpnja, 2016.

Na lijepoj terasi, s pogledom na Dravu, neposredno uz Bastion u osječkoj Tvrđi svake se godine u ljetnim mjesecima održava istoimena likovna kolonija. U drugom okupljanju ovog ljeta na Likovnoj koloniji Tvrđa 2016. svoje slike izrađivalo je sedam slikara iz Osijeka, kojima su se ovaj put priključili i slikari iz Vukovara, a do kraja kolovoza pridružit će im se i slikari iz Crikvenice, Zagreba i Splita.

Organizator ove tradicionalne ljetnje kolonije je nautički klub “Branitelj 91”, koji, prema riječima predsjednika Igora Vrandečića, okuplja branitelje u raznovrsnim aktivnostima, no već desetak godina organizira i likovne susrete. Na njoj sudjeluju akademski kao i amaterski umjetnici, posebice slikari. U dobrom raspoloženju uz dobru hranu i prigodnu glazbu izrađuju umjetničke slike koje daruju raznim humanitarnim organizacijama ili ustanovama. Do kraja ljeta, prema Vrandečićevim riječima, bit će izrađeno šezdesetak slika.

“Svoje radove svake godine darujemo drugim udrugama ili ustanovama. Ove smo godine odlučili radove darovati za uređenje vukovarskog vodotornja, simbola stradanja, ali i herojskog otpora hrvatskog naroda okupatoru. Nismo zaboravili ni osječke udruge, koje mnogo pomažu ugroženim članovima našeg društva. Tako ćemo dio radova pokloniti osječkoj Udruzi za terapijsko jahanje Mogu. Uz to uključit ćemo se i osobnim radom u izgradnju nužne infrastrukture za rad te udruge - ističe Vrandečić.

Svake godine veliku pomoć u organiziranju kolonije daje Osječko-baranjska županija i Grad Osijek. Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić posjetio je prvo okupljanje slikara, a do kraja kolonije organizatori očekuju i posjet gradonačelnika Ivana Vrkića.

Uz organizatora Vrandečića u posljednjem druženju sudjelovao je i tradicionalni voditelj kolonije Darko Jovanović te umjetnici iz Vukovara Domagoj Jurčić Sremac, Darko Tomić i Duško Janković Tiške te osječki slikari Đuro Adžić i Nikola Ivković. Uz njih je bio i prijatelj kolonije Vladimir Krajnović. Svi umjetnici posebice su istaknuli radost slikanja u društvu, kao trajno zadovoljstvo svih sudionika kolonije.

Darko KOVAČEVIĆ

Dio sredstava namijenjen je osječkoj Udruzi za terapijsko jahanje “Mogu”

OD APSTRACIJA DO “LJUTOG BAJE”

Umjetnici su uglavnom slikali u tehnici akril. Tako je Darko Tomić, kojemu su česti motivi životinje naslikao dva bika, a na trećoj je Slavonac, kaže, “Ljuti baja”. Slikar konzervator i restaurator Duško Janković Tiška, iako često slika krajolike Vukovara, ovaj put krajolici su bili iz mašte u stilu impresionista. Domagoj Jurčić Sremac odlučio se za riječni motiv zimi, Darko Jovanović ne odustaje od svojih apstrakcija, Nikola Ivković i dalje je zaljubljen u svoje jato riba, a Igor Vrandečić, kao vrsni ronilac, sjetio se još jednog motiva iz jadranskog podmorja.

druženje RADOST SLIKANJA U DRUŠTVU

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike