Sport
HRVATSKI OLIMPIJCI IZ SLAVONIJE

Horvatova najveća želja je natjecati se u Riju na blagdan Velike Gospe
Objavljeno 26. srpnja, 2016.
Stevo Kuric će opet biti u timu Sandre Perković, ali brinut će se i o našim ostalim sportašima

Bliži se najveći sportski događaj 2016. godine. Olimpijske igre u Riju de Janeiru počinju 5. kolovoza, a za Brazil će i brojna hrvatska ekspedicija. Ona glavna, natjecateljska, ima 87 sportaša, a među njima su i dva predstavnika Osječko-baranjske županije. Stoga je županijska Zajednica športskih udruga (ulogu voditelja imao je stručni tajnik Dubravko Ižaković) u Perivoju kralja Tomislava organizirala ispraćaj delegacije, koja ukupno ima pet članova.

Horvat i Draganja

Uz atletičara Ivana Horvata (AK Slavonija-Žito, Osijek) i tenisača Marina Draganju (TK Donji Miholjac), olimpijski će duh na licu mjesta osjetiti Ivanov trener Hrvoje Livančić, fizioterapeut Stevo Kuric te članica Vijeća HOO-a Zvjezdana Tuma Pavlov.

Najbolji osječki i hrvatski atletičar, skakač s motkom Ivan Horvat (uvodno ga je predstavio tajnik kluba Marko Grgurić), drugi će put nastupiti na OI. Prije četiri godine u Londonu završio je na 20. mjestu (5.35 m), ali sada je iskusniji i spremniji letvicu podignuti puno više.

- Zdrav sam, spreman i pun samopouzdanja. Za Rio krećemo 8. kolovoza, pet dana kasnije čekaju me kvalifikacije. Finale je dva dana poslije, njega priželjkujem, ali sada o njemu ne razmišljam. Idemo korak po korak, a ako budem na skakalištu i 15. kolovoza, bit će to najveći dan u mojoj karijeri. Iako su termini za nastup po hrvatskom vremenu sat i nešto poslije ponoći, vjerujem da će ljudi gledati moj nastup i nadam se da ih neću razočarati - priželjkuje 22-godišnji atletičar s Drave, koji je ove sezone skakao 5.65 na otvorenom, pet centimetara manje od vlastitog hrvatskog rekorda, dok je u dvorani išao preko 5.63.

Njegov trener zadovoljan je odrađenim pripremama, koje su u završnoj fazi.

- Sada najviše pozornosti poklanjamo tehnici, sve ostalo odradili smo po planu. Put u Brazil bit će najveća muka. Letimo iz Budimpešte za Frankfurt, pa idemo za Lisabon i za krajnju destinaciju. To će trajati 24 sata, a na ovakvim putovanjima uvijek su dodatni problem motke, koje moraju s nama u avion. Osobno, smatram da je Ivan sposoban za svoj prvi olimpijski finale - kaže trener Hrvoje Livančić, koji se o Horvatu brine od 2013. godine, a to znači da su njemu ovo premijerne Igre.

Kuricove šeste Igre

Na njima će nastupiti i tenisač Marin Draganja. Ako se pitate otkud ovaj profesionalac i rođeni Splićanin na listi naše županije, odgovor je sljedeći. Draganja je godinama član TK-a Donji Miholjac, s kojim je osvojio i posljednji domaći kup. Trenutno je ovaj 25-godišnjak na turniru u Torontu, stoga nije nazočio u Perivoju, gdje je o njemu više detalja iznio Domagoj Wagner, dopredsjednik županijskog teniskog saveza.

- Marin će u Brazilu igrati u konkurenciji parova s imenjakom Čilićem. Trenutno je 20. igrač na ATP listi u paru i član Davis Cup reprezentacije. Bio je odličan junior, osvojio je i Roland Garros, u jednoj godini je uzeo devet naslova na Challengerima. Ima i četiri ATP naslova u paru. Lani je imao stanku zbog operacije kuka, ali za olimpijski turnir je spreman - referira Wagner.

U ovom kvintetu najviše olimpijskog iskustva ima Stevo Kuric. Legendarni fizioterapeut o našim sportašima brine se od Atlante i 1996. godine. Stoga se dobro zna da su kod njega u sigurnim rukama.

- Svoj san doživio sam prije 20 godina, a sada ga ponovno proživljavam svake četvrte. U Londonu su bile i najuspješnije, bio sam tamo u timu Sandre Perković, bit ću u njemu i sada, stoga priželjkujem reprizu rezultata. Naravno, dio sam hrvatskog zdravstvenog tima, stoga kod mene dolaze i ostali sportaši, koji su očito zadovoljni tretmanom - kaže Kuric, čije metode očito pogoduju našim sportaši(ca)ma.

Članica Vijeća HOO-a Zvjezdana Tuma Pavlov vjeruje da će naš dvojac, ali i preostalih 85 sportaša koliko ih je pod zastavom, dostojno predstavljati Hrvatsku u Riju.

- Šest medalja iz Londona dosad su najveći doseg našeg sporta na OI. Procjena je da bi se u Riju taj rezultat mogao ponoviti, ako ne i premašiti. Posebnost je to što će za ove Igre vladati i strogo određena pravila ponašanja, o kojima su svi upoznati kroz predavanja. Njihova sigurnost je na prvom mjestu, stoga je obveza pridržavati se uputa - kaže Tuma Pavlov, koja će treći put biti dio olimpijske delegacije, nadamo se i rezultatski najuspješnije.

Nino Benčina
Dobre želje gradonačelnika i župana

Grad Osijek i Osječko-baranjska županija ponosni su na svoje sportaše. Dvojica koja čine hrvatsku olimpijsku selekciju dobila su stoga i riječi podrške od gradonačelnika Ivana Vrkića i župana Vladimira Šišljagića. Poželjeli su našim sportašima da ostvare željeno u Riju, gdje ne predstavljaju samo grad i županiju već i Hrvatsku. Župan je kvintetu darivao i majice branda Lega - lega, neka nađu svoje mjesto uz propisanu olimpijsku opremu. N.B.

Ivan Horvat

skakač s motkom

Kvalifikacije skoka s motkom su 13. kolovoza, a ako budem na skakalištu i 15. kolovoza, bit će to najveći dan u mojoj karijeri

Najčitanije iz rubrike