Novosti
PRAVAŠI KIVNI NA BIVŠEG PARTNERA

Ćorić: HSP AS neće se prodati za “šerpu ribe”
Objavljeno 26. srpnja, 2016.

Vezani članci

ROK JE ČETVRTAK

Ćorić dao ultimatum HDZ-u

Glavni tajnik Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević Pero Ćorić rekao je u utorak da njegova stranka raskida s ovakvim HDZ-om suradnju u svim gradovima, općinama u kojima su surađivali, kao i 12 županija i Gradu Zagreb, “kao što je Hrvatska raskinula sve sveze s bivšom SFRJ.” Svim dužnosnicima svoje stranke koji to ne budu poštovali poručio je da će “dobiti otpusno pismo” i ako žele mogu ići u HDZ.

- Politika je ozbiljan proces, ne možete malo ovako, malo onako. Kroz svih ovih pet pobjedničkih ciklusa imali smo sporazum o suradnji s HDZ-om, čiji sam i ja bio autor, gdje smo jasno definirali s kim se i gdje ne može koalirati. Danas mi to zabranjujemo s ovakvim HDZ-om kakav je sada. Ograđujemo se od toga i naši će članovi na terenu morati tu povući “ručnu” i izaći iz takvih koalicija - rekao nam je Ćorić, podsjećajući kako je HSP AS, primjerice, dio vlasti u svim slavonskim županijskim skupštinama, osim u Osječko-baranjskoj županiji. Kaže kao je u nekim sredinama moguća zbog toga i kriza vlasti, a negdje, dodaje, “i da nam HDZ u svom stilu otme ljude.”

- Tako ćemo ujedno imati svojevrsno “čistilište” u stranci, vidjeti tko je lojalan i drži se stranačke stege, a tko je tu iz sasvim drugih razloga. Nikakav problem, mi smo za sve varijante spremni. Politika je takva, imate nekakve gabarite iz kojih ne možete iskakati. Da smo Petrov i ja željeli trgovati mandatima, kao Darinko Kosor, mogli smo. Ali nismo, a birači će odlučiti. Ponuda nama bila je bogatija nego drugim partnerima koji su se prodali za “šerpu ribe” - kaže Ćorić, dodajući kako ga zanima kako će HSLS biračima objasniti da će dobiti dva mandata, a ići u pet izbornih jedinica.

HDZ se, dodaje, pak odlučio za svoje unutarstarnačke borbe i na degradaciju svojih dosadašnjih koalicijskih partnera, što je njemu šokantno.

- Ne znam tko ih je tome naučio gore u Bruxellesu? Na zajedničkim sastancima pokušavao sam nametnuti teme sredina iz kojih dolazimo, poput Iloka ili Vukovara, rekao sam im da dolazim iz “grada koji doslovce umire” (Ilok, nap. a.). Tamo za koju godinu neće imati tko živjeti, a oni bi pričali o “europskim vrijednostima”. Pričao bih i ja o europskim vrijednostima da imam 30.000 eura mjesečni prihod. Pitao sam ih zašto nisu dali ostavke u Europskom parlamentu, jer su i Plenković i Stier, kao i još neki, zapravo na godišnjem odmoru. Imaju stanku u Bruxellesu pa će se malo igrati politike u Hrvatskoj, čime šalju krivu poruku biračima, a i nama, da ne vjeruju u pobjedu. Jer da vjeruju dali bi ostavke i išli raditi zajedno s nama - zaključuje Ćorić.I.Bošnjak/H

Pero Ćorić

glavni tajnik HSP-a AS

Političko samoubojstvo

Ćorić ističe da je riječ o jednoglasnoj telefonskoj odluci Predsjedništva HSP-a AS, da im je neprihvatljivo ići parcijalno po izbornim jedinicama, a ne potpisati sporazum o trajnoj političkoj suradnji. A Domoljubna koalicija, kaže, ide dalje bez HDZ-a, s tim što nemaju ništa protiv biračkog tijela HDZ-a, ali protiv ovakvog njihova vodstva - svakako. Smatra da su presudni za izbor Plenkovića za predsjednika i cijelo vodstvo HDZ-a bili - lijevoliberalni mediji. “Oni su im nametnuli tko će biti u vodstvu i način izlaska na izbore, što je nevjerojatno. Dok neokomunist Zoran Milanović okuplja sve živo da bi preko D'Hondtove metode odnio pobjedu. To je političko samoubojstvo kojim je HDZ nama poslao poruku da nas žele degradirati, na što mi nismo pristali. A priča o Ruži Tomašić je samo bacanje prašine u oči, neće ništa dogovoriti nego se samo šale s njom. Nju su navodno u priču uveli samo da bi imali čime nastupiti u razgovorima sa mnom - ističe Ćorić.