Ekonomija
IZ MJERE 19 OBŽ-U BLIZU 5 MILIJUNA EURA

Hrvatska do sada povukla samo 250 milijuna kuna za ruralni razvoj
Objavljeno 27. srpnja, 2016.

Dok se intenzivno razvija i puni kapacitet Gospodarske zone Antunovac, zbog čega je najavljeno i njezino značajno prostorno povećanje, općinska uprava respektira i poziciju da se razvija i poljoprivreda, kao jedna od grana gospodarstva kojom se bave tamošnji stanovnici.

Stoga je tribina „Mogućnosti u poljoprivredi i ruralnom području“, koju su organizirale Agencija za održivi razvoj Općine Antunovac – RODA d.o.o. i LAG Vuka-Dunav, uz podršku Općine Antunovac, bila pun pogodak, koji je u antunovački Hrvatski dom privukao mnoge željne čuti nove informacije u tom gospodarskom sektoru.

“Slavonija i Baranja u cijelosti su pokrivene LAG-ovima kao sponama Ministarstva poljoprivrede s poljoprivrednicima, koji će kroz Mjeru 19 u Osječko-baranjskoj županiji na raspolaganju imati 4,886.437,50 eura za financiranje manjih projekata prikladnijih našim poljoprivrednicima i ratarima. Novac će se dodjeljivati prema prilagođenim kriterijima, no u skladu s procedurom koju definira Ministarstvo poljoprivrede”, rekla je Nataša Tramišak, predsjednica LAG-a Vuka-Dunav i direktorica Agencije za održivi razvoj RODA, koja je istog dana nakon održanog predavanja otvorila svoje nove prostore u Antunovcu, u kojima će djelovati do realizacije Poduzetničkog inkubatora.

O problemima u poljoprivredi i njihovu intenzivnom rješavanju govorio je zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak. - U tijeku su izmjene provedbenih priručnika i kriterija natječaja za fondove za ruralni razvoj i zato su nam važne ovakve tribine jer od krajnjih korisnika dobivamo konkretne informacije o problemima koje treba rješavati - rekao je Majdak.

Iako je RH do sada povukla 250 milijuna kuna za ruralni razvoj, tim iznosom ne možemo biti zadovoljni, posebice zato što 2014. i 2015. gotovo i nije bilo natječaja. Oni objavljeni imali su problematične kriterije, koju su posljednjom revizijom Europske komisije dovedeni u pitanje jer se pojavila definicija “umjetno stvorenih projekata” te se sada mora znatno promijeniti procedura za dodjelu sredstava iz Fonda za ruralni razvoj.

“Ministru poljoprivrede dostavljena je podloga za objavljivanje natječaja iz mjera 4.1. i 4.3. te se uskoro očekuje odluka o raspisivanju natječaja”, najavio je Majdak.

Darko PEJIĆ

Andrija Matić

pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Vukovarsko-srijemske županije

Nedovoljno educirani

Prema istraživanju koje smo proveli među mladim poljoprivrednim proizvođačima evidentna je nedovoljna razina edukacije, nužnost promjene kriterija dodjele sredstava te potreba udruživanja proizvođača i pokretanje proizvođačkih grupa kako bi Slavonija i Baranja prestale biti izvoznice primarne sirovine i kakao bi izvozile dovršene proizvode. Udruživanjem i zajedničkim radom u proizvođačkim grupama mladima se daje prilika za povlačenje dodatnih sredstava, ali i pokretanja proizvodnih jedinica koje će otvoriti radna mjesta te pružiti razloge za ostanak na selu i osnaživanje poljoprivrednog razvoja.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike