Kultura
43. KIPARSKA KOLONIJA

Kip Ernestine - rad svih kipara krasit će ulaz u Ernestinovo
Objavljeno 27. srpnja, 2016.

Nekoliko dana prije početka 43. kiparske kolonije u Ernestinovu u središtu te općine održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen umjetnički, ali i kulturno-zabavni program te tradicionalne manifestacije, koja uvijek privuče brojne umjetnike, ali i goste iz Slavonije, ostatka Hrvatske i inozemstva.

Ovogodišnja kolonija trajat će, prema riječima Mate Tijardovića, predsjednika ernestinovačke Udruge “Petar Smajić”, koja svake godine organizira koloniju, od 30. srpnja do 7. kolovoza. U umjetničkom dijelu sudjelovat će deset kipara i devet slikara. Ove će godine kipari izraditi tri velike skulpture, za koje je materijal (ogromna stabla, četiri metra visoka i 1,20 metra debela) teškom mukom nabavljen, no višemjesečni trud se isplatio. Tako će, kako je i zamišljeno, tri velike skulpture zajednički izraditi svi kipari. Jedna od njih (najveća) bit će kip Ernestine, supruge osnivača Ernestinova, koja će kada bude bila završena krasiti ulaz u to mjesto iz smjera Osijeka. Sadašnji kip izrađen 1988. godine u spomen na branitelje, koji se nalazi kraj spomen-ploče u parku ispred Galerije “Petar Smajić”, bit će premješten na ulaz u Enestinovo iz smjera Laslova, a na to će mjesto biti postavljene dvije velike skulpture koje će biti izrađene ove godine. Slikari će, kako je rekao Mato Tijardović, slikati Ernestinovo, a bit će svakako i drugih tema.

Tajnik Udruge, koja organizira koloniju, Ivica Tolić, napomenuo je da će umjetnici početi raditi na tradcionalnom mjestu u parku, jedinstvenoj galeriji na otvorenom u središtu mjesta. Galerija “Petar Smajić” bit će otvorena svakog dana trajanja kolonije.

“U fundusu galerije manje su skulpture i slike, a svake se godine potrudimo izložiti različit postav kako bismo zainteresirali stalne posjetitelje. Dakako, sve veće skulpture nastale su u parku ispred Galerije te po cijelom mjestu. To je već nadaleko poznata naša galerija na otvorenom. Sve manifestacije, kao i posjet Galeriji, besplatni su, pa očekujemo brojne goste”, rekao je Tolić.

Predsjednik Organizacijskog odbora kolonije Dino Tijardović predstavio je bogat glazbeni program, sportska natjecanja i nastupe folklornih udruga iz Ernestinova i okolice. Na večernjim koncertima nastupit će Tamburaški sastav Gazde, Dado Topić i Zvučni zid, Bosutski bećari i Stjepan Jeršek Štef. Posljednjeg dana, u nedjelju, 7. kolovoza bit će organizirano natjecanje u kuhanju čobanca.

Darko KOVAČEVIĆ

div DRVO ZA KIP VISINE JE ČETIRI METRA

Posjet je Galeriji “Petar Smajić”, kao i ulaz na ostale manifestacije, slobodan

SUDIONICI KOLONIJE

Tijekom umjetničkog dijela 43. kiparske kolonije zajedničke radove, skulpturu Ernestine te dvije s prizorima i osobama iz Domovinskog rata, kao sjećanje na sve poginule, izrađivat će kipari Mato Tijardović, Siniša Tešankić, Ivica Tolić, Nedo Malenica, Vlado Hržica, Zvonimir Dangubić, Dragutin Ciglar, Vedran Jakšić, Ivan Forjan i Luka Tolić. Na ovogodišnjoj koloniji očekuje se dolazak slikara iz Ernestinova, Osijeka, ali i drugih hrvatskih gradova. Sudjelovanje su potvrdili Ivo Kolar, Rozvelt Kapović, Dinko Županović, Željko Đerek, Ivan Vajda, Josip Grgurić, Biserka Greif, Nives Trauber i Darko Jovanović.

Možda ste propustili...

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

NOĆ KNJIGE OTVORENA U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Najmasovnija domaća manifestacija sa 1150 programa

Najčitanije iz rubrike