Regija
ZAČEPLJENI KANALI PRED KUĆAMA

Da zaustave vodu iz šume, Cretu 500 vreća s pijeskom
Objavljeno 27. srpnja, 2016.

HARKANOVCI/BIZOVAC/CRET - Ovu će godinu po vremenskim nepogodama zasigurno još dugo pamtiti stanovnici valpovačkog prigradskog naselja Harkanovci, a još više stanovnici bizovačke općine, koji u vrlo kratkom vremenu već drugi put saniraju i zbrajaju štete nakon nezapamćeno obilnih oborina. Poplavu još uvijek saniraju.

Tu je, naime, u ponedjeljak poslijepodne, prema neslužbenim informacijama, u roku od samo sat i pol palo više od 60 litara kiše po četvornom metru, što je količina koja se na ovim prostorima ne pamti gotovo dva desetljeća. Srećko Vuković, načelnik Općine Bizovac, čiji se stanovnici još uvijek nisu oporavili ni od prošlomjesečnog “malog tornada”, kaže da su ponovo zasukali rukave popravljajući štetu koju im je ovaj put nanijela obilna kiša.

- Zbog velike količine kiše i istovremeno neodržavanih oborinskih kanala koji nisu mogli prihvatiti toliku vodu, ona je jednostavno ostala razlivena na travnatim površinama ispred kuća, a nekolicina građana imala je i probleme s vodom koja se slijevala u podrume. Odmah smo izvijestili DUZZS, vatrogasci su odmah izišli na teren i počelo je ispumpavanje s pomoću devet manjih i jednom velikom pumpom kako bi se spriječile veće štete. Voda s dijela središta mjesta u vrlo kratkom roku sama se povukla - kaže bizovački načelnik.

Trenutačno je, prema njegovim riječima, najkritičnije u Cretu Bizovačkom, točnije ulicama Matije Gupca i Braće Radić, gdje se voda do jučer nije povukla i leži s obje strane pruge. Kako bi se spriječio ovdje dobro poznat scenarij da se višak vode iz susjedne šume prelije u naselje i krene u smjeru stambenih objekata, stanovnicima Creta jučer je dostavljeno 500 vreća s pijeskom kako bi se napravile barijere u graničnom dijelu naselja. U Cretu se nadaju da će se situacija tijekom dana ipak stabilizirati i da neće biti potrebe za drugim vrstama intervencije.

I stanovnici valpovačkog prigradskog naselja Harkanovci borili su se s obilnim oborinama koje su prvo ispunile odvodne kanale, a nakon toga poplavile ulice i nekolicinu podruma, odakle su stanovnici vodu ispumpavali sami ili su im u pomoć priskočili pripadnici harkanovačkog DVD-a, koji su u samo nekoliko sati situaciju u svome selu vratili “u normalu”.

Predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Harkanovci Jozo Piškorjanac ogorčen je jer se, prema njegovu mišljenju, u posljednje vrijeme slične situacije prečesto ponavljaju isključivo zbog neodržavanja cijevnih propusta na mostićima ispred obiteljskih kuća.

I u ovom će selu najviše štete imati Harkanovčani kojima su poplavljeni podrumi, a svi zajedno ističu da je zbog poplava šteta u vrtovima koji su u punom rodu već sada golema.

Lidija ANIČIĆ
Zbog nekoliko kanala poplavljeno cijelo selo

- Mnogi od kanala ispred nekih kuća godinama nisu očišćeni i sada nam se dogodilo da je cijelo selo bilo poplavljeno zbog sasvim banalnog razloga - neodržavanja. Kako bismo ubrzali protok vode, već smo u ponedjeljak poslijepodne angažirali jednog našeg mještanina, gospodina Viktora, koji nam je priskočio u pomoć i najkritičnije točke očistio i prokopao uz pomoć kombinirke. Neizbježno je da nas u budućnosti čeka ozbiljan i opsežan posao temeljitog čišćenja kanalske mreže, svi smo svjedoci da smo sve češće žrtve klimatskih promjena - upozorava predsjednik Vijeća MO Harkanovci Jozo Piškorjanac.

Možda ste propustili...

UČENICI INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKE ŠKOLE VIROVITICA

Dravskoj priči donirali presadnice cvijeća

ODIGRAN 2. BRZOPOTEZNI TURNIR OPEN BIZOVAC 2024

Najbolji Dinko Huis, Matej Filić i Damir Meško

"DAVOR ŠOPLOHER – (NE)ZABORAVLJENI HEROJ!"

45 kilometara u sjećanje na ratnog zapovjednika

Najčitanije iz rubrike