Novosti
MINISTAR OBIŠAO GRADILIŠTA

Do kraja godine novi sustav navodnjavanja u Baranji
Objavljeno 26. srpnja, 2016.

Stručni tim za navodnjavanje na čelu s ministrom poljoprivrede Davorom Romićem posjetio je u ponedjeljak sustav navodnjavanja Baranja, čija izgradnja napreduje željenom dinamikom i došla je do druge faze, koja bi trebala biti gotova do kraja godine. Završetkom cijelog projekta navodnjavano će moći biti 5000 hektara, od čega 3500 hektara obrađuje Belje, a ostatak OPG-ovi. Kako je istaknuo Romić, za natječaj za ruralni razvoj koji se odnosi na dovod vode do parcela osigurano je 370 milijuna kuna.

- Pripremljeni su projekti, a natječaj će biti otvoren tri mjeseca, koliko se na njega mogu javljati jedinice regionalne i lokalne samouprave - rekao je.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković podsjetio je na tijek radova, istaknuvši kako se ove godine radi na izgradnji 40-ak ustava, propusta i svega ostaloga što je potrebno kako bi voda iz Dunava došla do polja. Izvršni direktor za poljoprivredu u Agrokoru, Goran Pajnić, istaknuo je kako će sustav za navodnjavanje, između ostaloga, Belju omogućiti i uzgoj novih kultura. Napretkom radova zadovoljstvo je izrazio i župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić, naglasivši kako se nada da će sustav koristiti kako velikim, tako i malim poljoprivrednicima. Županija je u izgradnji sustava za navodnjavanje sudjelovala s približno pet milijuna kuna.I.Getto

Bez konkretnog odgovora za odštete od nepogoda

Upitan hoće li i kako država isplatiti odštete zbog elementarnih nepogoda, Romić je rekao da su prikupljene sve informacije o štetama, te kako je o njezinim razmjerima dva puta obavijestio Vladu RH. “Moramo pronaći adekvatne mjere kako bismo pomogli oštećenima”, napomenuo je, dodavši kako je potrebno i pronaći trajnija rješenja. Podsjetio je kako su ga tijekom kratkog mandata zadesile čak tri elementarne nepogode.

Možda ste propustili...