Novosti
NEMA VIŠE DOMOLJUBNE KOALICIJE

Andrej Plenković: HDZ na
parlamentarne izbore izlazi sam
Objavljeno 25. srpnja, 2016.

Vezani članci

S KIME NA IZBORE 11. RUJNA?

HDZ traži način kako se riješiti HSP-a-AS

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković na konferenciji za novinare objavio je kako će program te stranke za predstojeće izbore predstaviti idući tjedan te najavio da će HDZ na izbore izaći - samostalno.

- HDZ izlazi samostalno na izbore, a po pojedinim izbornim jedinicama surađivat će s dosadašnjim ili novim partnerima - kazao je Plenković.

Program se još “brusi”

U središnjici stranke prethodno su održane sjednice najviših stranačkih tijela HDZ-a vezano uz (pred)izbornu suradnju. Vezano uz moguću daljnju suradnju s HSP-om Ante Starčević Plenković je istaknuo: “Nećemo dopustiti ucjene pojedinih partnera!” Potvrdio je također da razgovaraju s Hrvatskom zorom Milana Kujundžića te HKS-om Ruže Tomašić.

- Ovo je bila prva prigoda da tom krugu stranačkih dužnosnika predstavim program. Naglasio sam da će pet točaka biti ključno vraćanje vjerodostojnosti HDZ-u, a to je projiciranje političke stabilnosti, osiguravanje vladavine prava, osiguravanje okvira za rast i razvoj te demokršćanski stavovi. Sredinom tjedna partnerima ćemo prezentirati stavove tijela stranke, ali oni se već naziru. Dogovorit ćemo se o programskoj suradnji. Što se tiče HSP-a AS, oni su jedini inzistirali na suradnji na nacionalnoj razini, ali odluka je bila drugačija. Razgovaramo s Hridom i nekim drugim strankama. Kontaktiramo s nizom stranaka - kazao je Plenković.

Prema njegovim riječima, na to su se odlučili jer je HDZ stožerna i najjača stranka te on želi da se to vidi i na izborima. “Želimo ostvariti sinergiju gdje je moguća, ali da je liderstvo HDZ-a jasno”, zaključio je, najavivši kako će program prezentirati već sljedećeg tjedna nakon što prođe nekoliko revizija.

- Onakva kakvu ste poznavali Domoljubna koalicija više ne postoji, ali to je zato jer je jedna od ključnih članica, a to je HSS, donijela odluku da iz nje izađe. Ne nužno radi HDZ-a - kazao je Plenković, dodajući da kao predsjednik HDZ-a neće dopustiti da se HDZ ucjenjuje. “Imamo izvrsnu suradnju na lokalnim razinama i poštujemo pravaštvo, ali u ovim novim okolnostima imamo novi koncept za koji mislimo da će biti uspješan”, zaključio je.

Prije sjednice Predsjedništva novinarima je poručio da je njihov koncept sljedeći: žele da na nacionalnoj razini HDZ izađe na izbore i radi partnerstva tamo gdje im njihovi partneri mogu pridonijeti. Davor Ivo Stier rekao je kako uvažavaju članove i birače HSP-a AS istaknuvši kako HDZ-u nije do političke trgovine.

Otvorena vrata

“Vrata HDZ-a su otvorena pravašima kojima je stalo do doktrine Oca Domovine, a ne do političke trgovine. Pero Ćorić je nesretan i nezadovoljan, jer vidi da mu ucjene s nama ne pale. Shvatio je da je napravio veliku pogrešku kad je pomislio da s nama može trgovati kao Stipe Gabrić Jambo sa Zoranom Milanovićem, ali Andrej je drugačiji od Milanovića i on ne gradi trgovačku koaliciju”, naglasio je Stier. Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić poručio je da “s partnerima nema ultimatuma.” Dolazeći na sastanak kratko se na mogućnost povratka nekih bivših članova HDZ-a u stranku osvrnuo Željko Dilber rekavši: “Ne znam, to ćemo vidjeti, još uvijek se o tome razgovara.”

Igor BOŠNJAK
Jandroković umjesto Miloševića

- Razgovarali smo i o izradi izbornog programa. Očekuje se da će biti finaliziran početkom idućeg tjedna. Razgovarali smo i o dosadašnjim razgovorima s članovima Domoljubne koalicije. Dogovorili smo da na nacionalnoj razini HDZ izađe kao HDZ, a da po pojedinim izbornim jedinicama ostvarujemo suradnju s pojednim partnerima s kojima dosad jesmo i nismo surađivali. To je današnja glavna odluka - kazao je dodavši da je Domagoj Ivan Milošević razriješen dužnosti glavnog tajnika, a Gordan Jandroković imenovan.