Svijet
SIJANJE STRAHA U EUROPI

Novi napad u Njemačkoj, već četvrti u tjedan dana
Objavljeno 25. srpnja, 2016.

U Njemačkoj su se u tjedan dana dogodila četiri napada. U nedjelju navečer u bavarskom gradiću Ansbachu jedan se 27-godišnji Sirijac raznio pri čemu je ozlijeđeno 12 osoba. Eksplozija je odjeknula ispred vinskog podruma u blizini ulaza na open-air festival, na kojem je u tom trenutku bilo oko 2500 posjetitelja.

- Eksploziv je bio u ruksaku napadača i detonacija je izazvana namjerno. Eksplozivu su dodani razni komadi metala, koji pri detonaciji djeluju kao geleri. Počinitelj je prethodno pokušao ući na festival, ali je odbijen jer nije imao ulaznicu - rekao je bavarski ministar unutarnjih poslova Joachim Hermman i dodao da je napadač djelovao sam i da je otprije poznat policiji, no nije otkrio je li postojala sumnja da je povezan s terorizmom.

Prema policijskim izvorima, 27-godišnji Sirijac je prije dvije godine došao u Njemačku tražeći azil, no njegov je zahtjev odbijen prije godinu dana. Ali on potom nije deportiran iz Njemačke jer je imao status “duldung” – trpljeni status, odnosno zaštitu od deportacije s obzirom da je njegova zemlja zahvaćena ratom. Do samoubilačkog napada živio je u domu za izbjeglice u Ansbachu, gradiću zapadno od Nürnberga.

Pojavile su se i informacije da je i ovaj napadač bio psihijatrijski slučaj, što se u posljednje vrijeme navodi gotovo nakon svakoga napada na tlu Europe. Ovaj si je napadač navodno dva puta pokušao oduzeti život, zbog čega je bio i na psihijatrijskom liječenju. “Moja je osobna procjena kako je vrlo vjerojatno da se radi o islamističkom samoubilačkom napadu“, rekao je bavarski ministar. Festival je prekinut, a policija je blokirala širi centar grada. Kako je neimenovani obavještajni dužnosnik rekao za Reuters, istražitelji će se fokusirati na to što je bombaš radio u Siriji prije nego što je napustio tu zemlju, zbog čega je bio odbijen za azil i na koncu - je li napad bio osobne ili političke prirode.

Istovremeno, bavarska policija je na Twitteru zamolila svjedoke da im pošalju fotografije ili video zapise na kojima se vidi napad/napadač.

Prošlog ponedjeljka je 17-godišnji Afganistanac sjekirom i nožem napao putnike u vlaku i jednu prolaznicu prije nego što ga je policija usmrtila. U petak je 18-godišnji Nijemac iranskog podrijetla u Münchenu ubio devet uglavnom mladih ljudi, a zatim i sebe. U nedjelju je 21-godišnji Sirijac u Reutlingenu mačetom ubio 45-godišnju ženu i ozlijedio pet osoba, a zatim je i sam teško ozlijeđen jer je tijekom bijega na njega naletio automobil koji je vozio sin ubijene žene. E.S.

UHIĆEN 16-GODIŠNJI PRIJATELJ UBOJICE IZ MÜNCHENA

Njemačka policija uhitila je u Münchenu 16-godišnjaka koji je navodno bio prijatelj ubojice koji je u svom krvavom pohodu usmrtio 9 osoba i još ih 27 ranio. U policiji kažu da je 16-godišnjak znao za planove napadača te će protiv njega biti pokrenuta istraga jer te planove nije prijavio policiji. Sumnja se i da je mladić imao veze s objavom na Facebooku kojom se mlade pokušalo namamiti na minhenski željeznički kolodvor. Uhićenik je podrijetlom iz Afganistana.

Joachim Hermman

bavarski ministar unutarnjih poslova

Moja je osobna procjena kako je vrlo vjerojatno da se radi o islamističkom samoubilačkom napadu. Eksploziv je bio u ruksaku napadača i detonacija je izazvana namjerno. Eksplozivu su dodani razni komadi metala, koji pri detonaciji djeluju kao geleri.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike