Osijek
MIRA SEKEREŠ, VODITELJICA PS SHINE

Svoju ljubav prema plesu prenosim na djecu
Objavljeno 25. srpnja, 2016.

Plesnu pedagoginju Miru Sekereš, voditeljicu Plesnog studija Shine, spominjali smo i susretali mnogo puta proteklih godina kada je riječ o plesnim događajima u gradu. Posljednji je put to bilo na predstavljanju godišnje plesne produkcije Udruge za promicanje kulture plesa - Plesnog studija Shine, održane ne tako davno pred dupkom punim gledalištem Hrvatskog narodnog kazališta. Imali smo tu povlasticu banuti neposredno prije početka plesnog događaja s one strane pozornice. Tek nekoliko minuta prije početka jednog od najatraktivnijih i najzanimljivijih plesnih događaja sezone, na pozornici, hodnicima i u garderobama vladao je nevjerojatan kaos. Autora ovih redaka to je odmah podsjetilo na prizore iz kultnog filma “Sav taj jazz” redatelja Boba Fossea. Ugledavši Miru među svim tim klincima spremnima nekoliko minuta kasnije zablistati skladom te savršenom ritmikom svojih plesnih koraka i figura, pomislili smo kako ona u sebi spretno ujedinjuje funkciju njihove svojevrsne plesne majke i starije sestre svim tim malim i nešto starijim zaljubljenicama u ples.

Fatalni se susret s plesom dogodio 1994. kada je nju i brata na jednoj privatnoj proslavi na kojoj se puno plesalo ugledao Darko Valentić i pozvao ih da se uključe u rad Športsko-plesne udruge Fenix iz Osijeka. Latinoamerički plesovi bili su prva Mirina ljubav. Na njezin su plesni svjetonazor najviše utjecali njezini prvi plesni treneri Darko Valentić i Milan Bugarić te plesna pedagoginja Kornelija “Koni” Kosanović iz Zagreba. Uči i klasnični balet kod Tihane Knežević, kao i jazz dance. Pohađa razne plesne seminare i koristi svaku priliku da nauči nešto novo. U Proni centru za socijalno podučavanje u Vukovaru nakon trogodišnjeg školovanja stječe diplomu specijalista pedagogije. Trenutno svladava i waldorfsku pedagogiju. S Fenixom nastupa u zemlji i inozemstvu. Jedno vrijeme pleše kod Koni u Zagrebu i u Cibonettama. Na plesnoj audiciji za mjuzikl “Ljepotica i zvijer” nadala se, kako i ne bi, imala je tada 21 godinu i bila u punoj formi, ulozi Ljepotice, ali je naposljetku dobila ulogu Šalice i tim je prvim svojim scenskim angažmanom strašno zadovoljna. Bavila se i tae-boom, vrstom fitnessa koji uključuje brojne tehničke elemente iz borilačkih vještina, običnim fitnessom i aerobikom. Vraća se u Fenix. Ondje prvi put vodi plesnu skupinu. To će joj iskustvo biti odlučujuće kada se 2005. bude odlučila na osnivanje vlastitog plesnog studija. Nakon početnih poteškoća, Shine uskoro nastupa posvuda, na hrvatskom izboru pjesme za Eurosong, ali i Oktoberfestu u Münchenu. Plesala je i u baletu “Petar Pan” hrvatskog skladatelja Brune Bjelinskog te “Orašar” Petra Iljiča Čajkovskog u produkciji osječkog HNK. Naposljetku se odlučila za pedagoški rad. Posljednjih godina Mira Sekereš puno radi s djecom svih dobi.

- Rad s djecom potpuno me ispunjava i u tome nalazim najveće profesionalno zadovoljstvo. Dakako, i sama se ne prestajem usavršavati - kaže Mira Sekereš.

Draško CELING
DRUGA OBITELJ puna podrške

“Moje je najveće postignuće što radim ono što volim i što svoje znanje i ljubav prema plesu mogu prenositi na djecu. S Plesnim studijem Shine razbila sam neke predrasude o plesu i plesnom pokretu nastupajući sa slikarima i kiparima te na umjetničkim festivalima”, kaže Mira Sekereš.

Udruga se financira od mjesečne članarine. Pogon Shinea uključuje i šestero plesnih voditelja, 23 plesne skupine i više stotina djece željne upijanja novih znanja vezanih uz ples koji nastupaju u sedam dvorana. U kratkom tekstu o deset godina plesnog studija Mira Sekereš ispisala je svoj plesački i pedagoški kredo: “Plešemo zato što to volimo / plešemo iz ljubavi / jer nam je to druga obitelj / plačemo, smijemo se, grlimo se, znojimo, / pružamo podršku jedni drugima jer nas povezuje jedna velika energija i ljubav prema plesu!

Možda ste propustili...

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

Najčitanije iz rubrike