Regija
INTERREG HU-HR

Prijavljena 4 projekta od 5,7 milijuna kuna
Objavljeno 25. srpnja, 2016.

NOSKOVAČKA DUBRAVA - Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije, sa sjedištem u Noskovačkoj Dubravi, uključena je kao nositelj ili kao partner u četiri projekta prijavljena na nedavno završeni javni poziv Interreg HU-HR.

Ustanova je nositelj projekta Next Generation – Unique Nature, kojim se planira urediti Centar flore i faune na Križnici u općini Pitomača, a u kojem kao partneri sudjeluju Općina Pitomača i Mađarske šume, Šumarija Pečuh, a aplikaciju projekta izradila je Razvojna agencija Virovitičko-podravske županije VIDRA. Projektom Riverside planira se izraditi zajednička strategija očuvanja područja Rezervata biosfere Mura - Drava - Dunav, pa u projektu kao partneri sudjeluju mađarski nacionalni parkovi Balaton i Dunav - Drava, te s hrvatske strane javne ustanove Međimurske, Osječko-baranjske i Koprivničko-križevačke županije, a podržavaju ga javne ustanove Vukovarsko-srijemske i Varaždinske županije. Aplikacija projekta izrađena je u suradnji s NP Dunav - Drava i Razvojnom agencijom VIDRA.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom VPŽ uključena je kao partner u projekt B.I.R.D.S. s virovitičkom OŠ Ivane Brlić-Mažuranić i OŠ Deak Ferenc iz Barcsa. Tim se projektom planira omogućiti pristup slabije pokretnim osobama u podrumski dio objekta te dodatno opremiti objekt Informativno-edukativnog centra. Pripremu aplikacije projekta obavila je Razvojna agencija grada Virovitice VTA. Prijavljen je i projekt Tourism4All, čiji je nositelj Virovitičko-podravska županija, a Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom VPŽ i Mađarske šume Šumarija Kapošvar su projektni partneri. Tim će se projektom, za koji je aplikaciju izradila Razvojna agencija VIDRA, revitalizirati park u Suhopolju.

- Vrijednost budžeta Javne ustanove u ova četiri projekta je više od 750.000 eura. Njima se planira završiti uređenje perivoja Informativno-edukativnog centra u Noskovačkoj Dubravi, dodatno opremiti objekt, učiniti ga pristupačnim za slabije pokretne osobe, nabaviti opremu za kvalitetniji rad ustanove, urediti novi posjetiteljski centar na Križnici i adekvatno ga opremiti, provesti revitalizaciju parka u Suhopolju, postaviti dvije nove promatračnice za nadzor područja i promatranje ptica, provoditi programe edukacije i škole u prirodi, dodatno prezentirati i promovirati zaštićene dijelove prirode VPŽ – istaknula nam je ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom VPŽ-a Tatjana Arnold Sabo. Petar Žarković

Petar ŽARKOVIĆ

Projekti su Centar flore i faune, Rezervata biosfere, B.I.R.D.S. i Tourism4All

Možda ste propustili...

U BELIŠĆANSKOJ KNJIŽNICI

Nova kreativna radionica za djecu

VERONIKA I ZLATKO POLA STOLJEĆA ZAJEDNO

U braku Mrakovih razgovor i dogovor nikad nisu zamrli

Najčitanije iz rubrike