Regija
ZALJUBLJENIK U SREDNJI VIJEK

Kristijan (16) izrađuje
žičanu vitešku odjeću
Objavljeno 26. srpnja, 2016.

KRUŠEVICA - Kristijan Bošnjak (16) iz Kruševice, uskoro učenik drugog razreda slavonskobrodske Industrijsko-obrtničke škole, neobični je tinejdžer - odmalena opčinjen srednjim vijekom, pa umjesto da s vršnjacima “visi” na Facebooku, smišlja kako će dovršiti proljetos započet posao izrade srednjovjekovne odjeće za vojnike. I dok kombinirkama spretno mota i “veze” 1,8-milimetarsku pocinčanu žicu, čini se kako je to lagano i jednostavno, no Kristijan priznaje da je zahtjevno, ali ga, kaže, privlači.

- Uvijek su mi bili zanimljivi vitezovi i oklopi. Tek u sedmom razredu sam se odvažio napraviti za maskenbal odijelo, točnije oklop. Sklopio sam ga od limova, a za rukave su poslužili stari oluci. Otac mi je pokazao kako se lim reže škarama, a baka mi je sugerirala kako ukrojiti rukave. Bušio sam to, motao, sastavljao... Ispalo je dobro i osvojio sam prvu nagradu - kaže Kristijan.

Interes time nije prestao, pa je Kristijan na Internetu nastavio pratiti viteške igre i plesti vitešku odoru. Svaku alkicu spleo je od žice uz pomoć kombinirki, a onda, odabravši način veza, tisuće alkica spajao u prednjicu, leđa, rukave...

- Koristio sam uglavnom jednostavniji vez za prsni oklop i kapu, ali iskušao sam i neke zahtjevnije, kraljevski vez, za izradu nakita - kaže mladić.

Izradio je vitešku “košulju” tešku 12 kilograma, koju je u dogovoru s profesorom povijesti izložio u školi uz njezin dan.

- Bila je to prava atrakcija, svi su gledali i pitali me kako sam je napravio. Jedan kolega je čak pokazao interes da ga naučim, pa da se i sam okuša. No, moram priznati da je bilo komplicirano, znale su me boljeti ruke, leđa... - kaže Kristijan.

Ipak, ne odustaje, pa premda bi roditelji i profesori htjeli da kao odličan učenik nastavi školovanje, Kristijan mašta o kovačkoj radionici u vlastitom selu, tridesetak kilometara udaljenom od Slavonskog Broda.

- Podržavamo ga jer on to želi odmalena. Dok se druga djeca vani igraju, hodaju, lutaju..., on sjedi i radi. Nemamo još predodžbu što bi s tim mogao, ali uz njega smo - kažu Kristijanova majka Snježana i otac Marko, koji inače radi u Njemačkoj i sinovu je budućnost vidio tamo.

Marija RADOŠEVIĆ
Kovao bi oklope i mačeve

Neobični mladić, dok svakodnevno vozi bicikl ili bos trči uz savski nasip, razmišlja kako će otvoriti vlastitu kovačnicu u kojoj će izrađivati srednjovjekovne oklope i mačeve...

- Možda za filmove, razne predstave..., izlagao bih na sajmovima... To je moja mašta, iako trebam još puno naučiti - kaže mladić, koji jednako dobro radi i bravarski posao, no kovanje više voli. Možda tako uz potporu obitelji iskuje uspješnu budućnost jer, kako sada razmišlja, nikada neće napustiti svoj zavičaj.

Najčitanije iz rubrike