Regija
GRMLJAVINSKO NEVRIJEME U ĐAKOVŠTINI

U mjesec i pol dana poplavili četiri puta!
Objavljeno 26. srpnja, 2016.
U centru Đakova bilo je i tuče veličine “klikera”

ĐAKOVO/BRAČEVCI - Jako grmljavinsko nevrijeme s obilnim oborinama zahvatilo je preksinoć Đakovštinu. Poplavljeni su brojni podrumi, dvorišta i ceste, a vjetar je rušio stabla i kidao grane, pa su pune ruke posla imali vatrogasci, ekipe Đakovačkog vodovoda, policija. U manje od sat vremena palo je 50-ak litara kiše nošene vjetrom.

Led veličine “klikera”

Odvodni sustav nije mogao apsorbirati tolike količine vode u kratkom vremenu, pa su izbijali i šahtovi. – Ponovno su najkritičnije točke u gradu bile one najniže – Pašin prolaz, križanje Ulice F. Račkog s Radićevom ili Kajzerov mlin, Sjever... Poplavljeni su podrumi u kućama i gospodarskim objektima, a na teren su izišle naše dvije ekipe koje su radile do kasno navečer, kaže direktor Đakovačkog vodovoda Vlado Koren. Zapovjednik DVD-a Đakovo Ivan Klemen navodi kako su vatrogasci zaprimili 70 poziva tragom kojih su obavili 43 ispumpavanja podruma i tri tehničke intervencije uklanjanja srušenih stabala i vraćanja prometnica u funkciju. Na teren je izišlo i građanima sve do 23.30 sati pomaglao šest vatrogasnih ekipa s ort vozila. Prestankom kiše, odvodnja je povukla vodu pa intervencija vatrogasaca kod dijela poziva građana na kraju nije bila potrebna.

Bilo je i tuče veličine “klikera” na koju se žale u centru grada i naselju Sjever, dok je, primjerice, u dijelu prema Budrovcima ona bila beznačajna. Uostalom, tako je i s cijelim preksinoćnjim nevremenoim; nije u jednakom intenzitetu zahvatilo cijelo područje Đakova, već samo neke poteze. Nevrijeme je zahvatilo i okolna sela, a i ovaj put kritično je bilo na najnižoj točki u Bračevcima, u Ulici vukovarskoj, na izlazu iz sela, gdje je u depresiji, dosta niže od državne ceste Đakovo - Našice, nekoliko kuća među kojima je dom tročlane obitelji Augustinović poplavio u samo mjesec i pol dana već četvrti put! Vodena je bujica na neko vrijeme zatvorila promet na tamošnjoj državnoj cesti.

Krive su uske cijevi?

- Od Antunova, 13. lipnja, ovo nam je već četvrta poplava! Jutros mi nije dobro, a prije godinu dana sam i ‚šlogirana’... Organizam više ne može izdržati sav taj stres oko vode i poplave... - kaže vremešna Ružica Augustinović.

- Preksinoć je voda navalila za minutu... Srećom, u sobe nije ušla, ali jest u hodnik, kuhinju, kupaonisu, špajz i garažu. Voda, i to prljava, žuta, sa svim tim otrovima od gnojiva prelila se preksinoć i u bunar, pa vodu za piće, kuhanje i pranje nosimo. U bašči je more, a imala sam bašču za izložbu... - zdvaja Ružica. Augustinovići itekako dobro pamte veliku poplavu od prije 12 godina, kada je voda ušla u cijelu kuću.

– U sobama je bila visine 30 centimetara. Tad smo i namještaj mijenjali - dobro pamti Ružica. Ova obitelj poplave više i ne broji. Kaže, njihova kuća tu je građena 1954. te da tada poplava nije bilo jer cesta nije, kao sadašnja, bila metar viša.

– Kopani su drugi kanali, a stavljene su preuske cijevi koje ne mogu povući svu tu vodu koja se slijeva u nizinu, k nama u dvorište, i plavi nas. Nitko da dođe iz Vodne zajednice i riješi to - kaže zabrinuto gđa Ružica. Augustinovići su i jučer s nelagodom zagledavali u oblačno nebo iz kojeg se i tada izlila jaka kiša.

Suzana ŽUPAN

oborine

U SAT VREMENA PALO 50 LITARA

Zatražen sastanak s Hrvatskim vodama

“To je najniža točka u Bračevcima. S čak osam pumpi je 38 vatrogasaca iz više DVD-ova preksinoć izišlo u pomoć tim ljudima i ispumpavalo vodu, a izišao je i Cesting, koji je prekopavao teren da voda nađe put. Preksinoć je nedostajalo centimetar pa da Augustinovićima prodre i u dnevinu sobu. Općina je zatražila sastanak s Hrvatskim vodama, Cestingom, Hrvatskim cestama i drugim službama da se pronađe rješenje za tu kritičnu točku i pomogne tim ljudima. Prva je najava da bi sastanak bio 8. kolovoza, no Općina će inzistirati da to bude prije”, kaže načelnik Drenja Slavko Dešić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike