Kultura
NEDALEKO OD BELOG MANASTIRA

11. Land art festival Slama do nedjelje na baranjskim poljima
Objavljeno 26. srpnja, 2016.

Pokraj Šećeranskog jezera u blizini Belog Manastira, u organizaciji udruge Slama, počeo je 11. Land art festival Slama, čija je osnovna tema - utopija. Kako objašnjava umjetnički voditelj i predsjednik udruge, Nikola Faller, za utopiju su se odlučili zbog sve većeg jaza između bogatih i siromašnih.

- Sve više utopijskih autora dokida novac kao veliko sredstvo manipulacije te tvrdi da ga u savršenom društvu nije potrebno nagomilavati. Novac, doduše, olakšava niz stvari, ali smo svi svjedoci kako bankarski lobiji i moćne svjetske korporacije njime manipuliraju, pa na neki način svi robujemo novcu - objašnjava Faller, naglašavajući kako će stoga posljednjeg dana Slame, u nedjelju, spaliti veliki dolar, trenutačno najpopularniju svjetsku valutu. Misli da je ovogodišnja tema vrlo aktualna i zbog velikog broja izbjeglica i migranata te ekspanzije iseljavanja iz Hrvatske. No do spaljivanja dolara na prostoru kod Šećeranskog jezera štošta će se događati. Dio umjetnika već je počeo stvarati slamnate skulpture s temom utopije, a dio će ih stići danas ili sutra.

- Očekujem približno 25 umjetnika iz Hrvatske, Italije, Srbije, Bosne i Hercegovine..., što je na neki način naša standardna brojka - priča Faller, napominjući kako je pripremljen bogat program, s nizom zanimljivih izvođača. Naglašava subotnji koncert romskog ansambla s Kosova te nedjeljnu operu na vodi u izvedbi solista osječkog HNK-a. Manje spaljivanje slamnate skulpture najavljuje za subotu, a spektakularno paljenje dolara za nedjeljne večernje sate. Ulaz će se u subotu i nedjelju naplaćivati 25 kuna, čime će posjetitelji dati potporu radu umjetnika. A veliku potporu udruzi i Land art festivalu daje Grad Beli Manastir, koji je ove godine pomogao s 30.000 kuna. Trogodišnja suradnja jedinog baranjskog grada i Slame vrlo vjerojatno će se nastaviti, što priželjkuju obje strane.

- Aplicirali smo dva EU projekta u kojima Land art festival ima značajnu ulogu. Primjerice, jedan od njih izrađujemo u suradnji s mađarskim partnerom, a vezan je uz tamošnju manifestaciju Vražji kotao, podno planine Harsany, koji je prošle godine okupio 60-ak tisuća ljudi - kaže zamjenik belomanastirskog gradonačelnika Zoran Kranjčec, napominjući kako je Slama uvrštena i u Intervencijski plan. Također, dodaje, u pregovorima su s Beljem, u čijem je vlasništvu površina na kojoj se treći put zaredom održava Land art festival. Želja im je da površina prijeđe u gradsko vlasništvo, kako bi udruzi Slama bila ponuđena na višegodišnju koncesiju. Faller, pak, ističe kako bi u tom slučaju sjedište udruge bilo prebačeno u Beli Manastir, a na tom bi zemljištu bio cjelogodišnji program. Dosadašnjom suradnjom zadovoljni su i u udruzi i gradski oci, pa ne bi trebalo biti većih problema u realizaciji planiranoga.

Ivica GETTO

jaz

IZMEĐU BOGATIH I SIROMAŠNIH

Prošle godine zapaljen - kalašnjikov

Tema prošlogodišnje Slame bilo je jedinstvo, a posjetilo ju je više od 1000 ljudi. Festival je završio paljenjem golemog kalašnjikova - najprodavanije puške na svijetu, a bio je to poziv na zaustavljanje svih ratnih sukoba na globalnoj razini. Uoči paljenja velikog plamena djevojčica Gita sličnu je poruku čovječanstvu poslala puštanjem golubice mira. Paljenje kalašnjikova pratio je performans Plesnog studija Shine. Na festivalu su nastupili Sing song swing sextet, DJ Šumski, DJ Mefa i DJ Loki Loyan. U neka druga vremena sve su nazočne odveli umjetnici HNK Osijek, Ivana Medić, Jasna Komendanović, Iskra Stanojević i Igor Valeri, a njihov nastup popraćen je nastupom akrobatske skupine Acrofunkersi. Uz radionice (Human after hall, Slamnate frizure i Slack line), održana su predavanja Filozofija jedinstva (Srđan Ferenčak) i Tesla (Jelena Pehar).

Na neki način svi robujemo novcu, objašnjava Faller temu festivala

Možda ste propustili...

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

Najčitanije iz rubrike