Gastro
27. KONZUM CROATIA OPEN UMAG

Mladi teran Barbarossa Vinarije Tomaz iz Motovuna najbolje je ocijenjeno ATP vino
Objavljeno 26. srpnja, 2016.

Peto izdanje vinskih degustacija “Skrivene čari istarskih vina” održano je od 18. do 24. srpnja 2016.u Umagu, u sklopu Istria Gourmet Festivala, a statua najboljeg ocijenjenog ATP vina pripala je mladom teranu “Barbarossa” vinarije Tomaz iz Motovuna.

Na jednosatnim kušanjima vina predstavljale su se vinske teme od mladih malvazija do odležanih terana, a vinari su osobno sudjelovali u programu predstavljajući istarske autohtone sorte kroz svoja vina. U sklopu svakog kušanja prilagođenom profesionalnom metodom ocjenjivanja sudionici boduju izgled, miris i okus vina, birajući dnevne tematske vinske pobjednike te u konačnici pobjedničko, najbolje ocijenjeno ATP vino.

Sve je počelo predstavljanjem brošure i teme Istarski šampioni, a drugog je dana tema bila Mlade malvazije. Natjecali su se Alba 2015. (Matošević), Bomarchese Selekcija 2015. (Degrassi) i Festigia 2015. (Vina Laguna). Pobjedu je odnijelo vino Festigia. Trećeg dana tema je bila Odležane malvazije, a natjecali su se: Gran malvazija 2013. (Coronica), Unica 2010. (Kabola) i Classica 2013. (vina Franc Arman). Pobjedu je odnijela Unica. Četvrti dan tema je bila Mladi teran, natjecali su se: Barbarossa 2015. (Tomaz), Terra Mare 2015. (Trapan) i Teran 2015. (Franković), a pobjeda je otišla vinariji Tomaz za vino Barbarossa. Peta večer bila je tematski naslovljena Odležani teran, natjecali su se: Gran Riserva 2013. (Zigante), Kappi 2006. (Cattunar) i Teran 2012. (Benvenuti), a pobjedu je odnio Teran Benvenuti. Na kraju su se natjecali muškati: Muškat Momjanski 2015. (Prelac), Muškat Momjanski 2015. (vina Kozlović) i Špekula Rose 2015. (Cuj), a pobjedu je odnio Muškat Momjanski.

U nedjelju su na programu bile degustacije i proglašenje ATP vina, gdje su se za titulu najbolje ocijenjenog vina borili pobjednici svake održane večeri, a u konačnici je najbolje ocijenjeno ATP vino mladi teran Barbarossa vinarije Tomaz iz Motovuna.

- Publika je u kušanju naslijepo davala ocjene za nas tri vinara koji smo se natjecali u kategoriji Mladi teran. Kako su se zbrajali glasovi svih pobjedničkih vina, na kraju je naša vinarija Tomaz dobila najviše glasova i odnijela ukupno prvo mjesto. Želim svim mojim vinima da zadrže karakteristiku sorte, jer mislim da je to najvažnije. Kad govorimo o samoj proizvodnji, imamo vinograd na 16 hektara, a godišnja proizvodnja je 110.000 butelja. Na tržište ide krajem iduće godine, a do tada će biti na odležavanju u bačvama - istaknuo je Klaudio Tomaz, vlasnik vinarije Tomaz, koji je nagradu primio od predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović. Na proglašenju najbolje ocijenjenog ATP vina bio je i slovenski predsjednik Borut Pahor.

- Lijepo je biti u društvu najboljih vinara, degustirati njihova vina, zajedno s njima uživati u ukusnim delicijama lokalnih proizvođača, objedovati u “našoj kužini”, u kojoj se izmjenjuju vrsni istarski kuhari, ili otkrivati čari tartufa u restoranu koji vodi entuzijastični chef. Sve su to sadržaji Istra Gourmet Festivala, na kojem - posljednjih nekoliko godina - sudjeluje i Hrvatski sommelier klub. Drago nam je što, zajedno s svim ostalim sudionicima Festivala, pridonosimo  promociji istarske gastronomije, posebice vina - kao sastavnog djela kulture življenja - istaknuo je Franko Lukež, predsjednik Hrvatskog sommelier kluba.

Mario KOKAJ

Mladi teran je osvježavajuće vino koje se gastronomski sljubljuje s mesnim jelima

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike