Novosti
TAJNI UGOVORI SDP-OVE VLASTI

Hrvatske šume otpustile
stotine radnika, a šefovi
će dobiti milijune kuna!?
Objavljeno 24. srpnja, 2016.
Tri člana uprave trebala bi podijeliti nevjerojatnih 5,28 milijuna kuna bonusa

Javna je tajna da, u vrijeme dok se hrvatska država već godinama suočava s velikim financijskim poteškoćama, a građane (od kojih mnogi žive na rubu siromaštva), poziva na strpljenje, čelnici nekih državnih sustava imaju ugovore koji kao da su sklopljeni u Kataru, Singapuru ili nekoj drugoj izuzetno bogatoj državi.

Posljednji u nizu takvih primjera je slučaj Hrvatskih šuma, o kojemu ovih dana izvješćuju svi mediji, tvrdeći kako predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Pavelić i član uprave Ivan Ištok tuže državu tražeći isplatu milijunskog bonusa na koji navodno imaju pravo, na temelju ugovora koji je 2012. godine Skupština Hrvatskih šuma zastupana po bivšem SDP-ovom ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini. 24 sata ističe kako posjeduju kopiju ugovora prema kojem bi troje članove uprave zajedno trebalo dobiti gotovo nevjerojatnih 5,28 milijuna kuna bonusa za protekle tri godine, s tim što treći član uprave - Marija Vekić nije tužila državu. Koliko točno članovi uprave traže novca nisu im željeli otkriti. Pavelić, koji je u medijima spominjan kao Jakovinin prijatelj, treba dobiti najviše - oko 2,3 milijuna, a članovi uprave oko 1,5 milijuna kuna bonusa. Svemu treba dodati i da je riječ o ljudima čija je mjesečna plaća takva da im čak i saborski zastupnici na njoj moraju pozavidjeti. Za Pavelića se tvrdi da mu je plaća 17.720 kuna, a ni preostalih dvoje nije ispod 16 tisuća. Tajni ugovor im jamči i direktorsku plaću ako ih nova vlast smijeni, s otkaznim rokom od godinu dana.

Veza s Jakovinom

Iako su mogli tražiti bonus svake od zadnje tri godine, iz Hrvatskih šuma su isticali da ne isplaćuju bonuse članovima uprave. No, kada se pojavila mogućnost da novi ministar poljoprivrede Davor Romić iz Mosta smijeni čelnika Hrvatskih šuma, dio njih je očito odlučio “uzeti svoje”. Romić je odbio isplatiti spomenuti bonus, što je rezultiralo tužbom, a proces bi trebao početi uskoro. Zbog tajnosti ugovora nitko nije želio komentirati detalje o iznosima. Da svar bude zanimljivija, mediji su već “iskopali” i informaciju kako su Jakovina i Pavelić otprije u prijateljskim odnosima, te tvrde da je, dok je bio u Helios osiguranju, upravo Pavelić posudio 60.000 eura Jakovini kad je zapao u probleme s poljoprivrednom apotekom.

Isplata spornih bonusa vezana je uz ostvarivanje dobrih poslovnih rezultata, a to da se ona vezuje uz dobit tvrtke navodno je iznimka u državnim sustavima. No, s obzirom na to da je ta dobit rasla i lani iznosila čak 186 milijuna kuna, ne čudi što su spretni pojedinci pribjegli takvom rješenju. U medijima je već bilo tvrdnji iz sindikata da je ta dobit nerealno visoka jer je otpušteno 1100 ljudi i dignute cijene, ali se u to vrijeme nije znalo da je iznos te dobiti direktno povezan i uz veći bonus koji se isplaćuje direktorima. I Hrvatski drvni klaster je ovog proljeća tražio da Hrvatske šume spuste cijene trupaca koje prodaju drvnoj industriji, a koja je podignuta za 12 posto.

Direktor klastera Marijan Kavran tako je ustvrdio da drvoprerađivači zbog viših cijena godišnje plaćaju čak 111 milijuna kuna više. Tvrdi da su Hrvatske šume štedjele i na pogrešnim stvarima, poput zaprašivanja šuma protiv štetnika. “Dizanje cijena i netransparentna dodjela sirovine uništili su male pilane. Mi brojimo žrtve koje je uprava ostavila iza sebe. Hrvatskim šumama ne smije biti cilj ostvarivati dobit pod svaku cijenu. Oni mogu biti motor ruralnog razvoja, razviti cijelu industriju i potaknuti zapošljavanje”, zaključio je Kavran.

Radili za svoju dobrobit

I u Hrvatskom sindikatu šumarstva zgroženi su takvim odredbama spornih ugovora. “Sad očito Pavelića i upravu ne zanima kako će javnost reagirati. Oni su pumpali dobit otpustivši 1100 radnika i dižući cijene. Tri godine prije njih bile su krizne, spašavana je cijela drvna industrija i zato dobit nije bila velika. Sad je usporedba dobiti s te tri godine poslužila upravi da uzme milijune. Cijelo vrijeme sva otpuštanja i neisplate ugovorenog novca radnicima uprava je opravdavala dobrobiti društva. Sad je jasno da su radili za svoju dobrobit”, prozvao je čelnike uprave Željko Kalauz, predsjednik sindikata.

Igor BOŠNJAK
RADNICIMA STIMULACIJA OD 1 KUNE

Iako nije slovio kao kadar bivšeg ministra financija (i bivšeg SDP-ovca) Slavka Linića mediji su pisali kako je direktor Hrvatskih šuma Ivan Pavelić navodno izrazito pogodovao Linićevu prijatelju Jozi Kalemu kod kupnje bjelovarske Česme. Pavelić je po struci magistar informatičkih znanosti i diplomirani inženjer matematike, a na internetskim tražilicama, kada ukucate njegovo ime, možete naići na niz prozivanja Pavelića zbog različitih primjera navodne rastrošnosti, sumnjivih poslova, zapošljavanja i netransparentnosti. Treba podsjetiti i kako je riječ o čovjeku koji je u travnju 2014. godine javno obrazložio svoju odluku da radnicima koji su otvarili pravo na stimulacije isplate stimulaciju od 1 kune tvrdnjom kako s obzirom na tadašnju situaciju u zemlji nije primjereno isplaćivati ništa osim redovnih mjesečnih isplata te da bi isplata veće stimulacije izazvala negativne reakcije javnosti, a mogla rezultirati i smanjenjem plaća i broja zaposlenih.

Petrov prozvao SDP, SDP šuti

- Jednostavno je sramotno da u RH na čelu državne tvrtke direktor dobije višemilijunski bonus jer je otpustio 1100 radnika i uspio prodati nešto sirovina bez jasne strategije - rekao je predsjednik Mosta i tehnički potpredsjednik Božo Petrov. Na upit kako komentira postupak bivšega ministra poljoprivrede Jakovine, Petrov je rekao kako bi to pitanje trebalo uputiti Jakovini i ljudima iz SDP-a. “Neka o tome pričaju oni i neka im to honoriraju, ako će honorirati, birači 11. rujna. To je nešto što trebate pitati SDP-ovce - jesu li oni suglasni i jesu li oni to znali”, kazao je Petrov, dodajući kako se takve stvari ne mogu dogoditi kada se sklopi ugovor kakav bi trebao biti uobičajen. Iz SDP-a se o tome do nedjelje u podne nisu izjašnjavali.

TIH: Upravu treba smijeniti

Transparency International Hrvatska u priopćenju koje potpisuje predsjednica TIH-a Davorka Budimir smatra da Upravu trgovačkog društva Hrvatske šume d.o.o. treba smijeniti, a ne joj isplaćivati milijunske bonuse na temelju javnosti nedostupnih ugovora o radu. “Nedopustivo je da Uprava Hrvatskih šuma d.o.o. zahtijeva isplatu bonusa prema ostvarenom prometu, a koji je rezultat neučinkovitog upravljanja tvrtkom čiji je vlasnik RH. Nedopustivo je da se obveznici poreza na dobit i dohodak opterećuju obveznom naknadom u iznosu od 0,0265 % prihoda i prometa za korištenje općekorisnih funkcija šuma, a da istovremeno društvo donira i sponzorira od 2012. do 2015. godine iznos od 6,5 milijuna kuna. Od tog iznosa 55 % raspoređuje se na temelju diskrecijske odluke Uprave društva", ističu. TIH zanima i “prema kojim se kriterijima odlukom Uprave financiraju udruge, znanstvene institucije, sportska društva, kazališta, manifestacije koje nemaju nikakve veze s dobrim gospodarenjem šumama kao javnim dobrom”.

Možda ste propustili...

NA SJEVERU HRVATSKE

Geotermalna elektrana

TURISTIČKA SEZONA MOGLA BI “POJAČATI” POSKUPLJENJA

Za inflaciju krive cijene usluga

Najčitanije iz rubrike