Novosti
S KIME NA IZBORE 11. RUJNA?

HDZ traži način kako se riješiti HSP-a-AS
Objavljeno 24. srpnja, 2016.

Nakon razgovora sa strankama koje su činile Domoljubnu koaliciju (osim HSS-a, koji se priklonio Milanovićevu SDP-u) HDZ će u ponedjeljak donijeti odluku hoće li i s kim će koalirati na izvanrednim parlamentarnim izborima koji će se održati 11. rujna.

Posve je nejasna situacija kako će se HDZ postaviti prema HSP-u dr. Ante Starčević. Naime, ta pravaška stranka inzistira na suradnji s HDZ-om u svim izbornim jedinicima jer to znači da bi u svakoj imali svoje kandidate. No, prema neslužbenim informacijama HDZ-u je to posve neprihvatljivo te su glavnom tajniku HSP-a AS Peri Ćoriću ponudili suradnju samo u nekim izbornim jedinicama. “Ne možemo u jednoj jedinici biti partneri, a u drugoj neprijatelji. Odustane li HDZ od dogovora s nama, HSP AS će isti tren s HDZ-om raskinuti sve koalicije na lokalnoj razini, a imamo ih u 12 županija”, kazao Ćorić dodavši da se HSP AS ne boji izići na izbore sam ili u koaliciji s još nekim pravaškim strankama. Također, HSP AS ne želi ni čuti za suradnju s Ružom Tomašić s kojom HDZ navodno već ima dogovor. Podsjetimo, ona je bila osnivačica i prva predsjednica HSP-a AS, a potom je nakon svađe s Ćorićem i dijelom članova napustila tu stranku.

Ipak, u HDZ-u još uvijek taje je li bilo kontakata s Ružom Tomašić i razgovora o zajedničkom nastupu na izborima 11. rujna.

Politički tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier na pitanje razgovara li se o suradnji i s Hrvatskom konzervativnom strankom Ruže Tomašić, odgovorio je: “HDZ ima niz kontakata s drugim snagama, s nezavisnim stručnjacima koji mogu pridonijeti, ali će stranačka tijela procijeniti kakva suradnja može dovesti do pobjede na parlamentarnim izborima 11. rujna. HDZ uvažava procedure i u drugim strankama, čija tijela također moraju donijeti slične odluke.”

Glavni tajnik HSP-a AS Pero Ćorić, pak, od HDZ-a očekuje puno - kaže da njegovoj stranci nije dovoljna samo suradnja na predstojećim parlamentarnim izborima. “Želimo trajnu političku suradnju, kakvu su dvije stranke ostvarile na pet izbora proteklih godina. Top-tema je bila ta suradnja, ne samo na ovim izborima, nego na dugoročnoj bazi. HSP se ne bavi politikom od danas do sutra. Cilj nam je pobjeda na parlamentarnim izborima, ali i lokalni i europski izbori. Razgovarali smo o modulu i načinu suradnje na svim tim izborima", kazao je Ćorić.

Eduard SOUDIL/H
OTPADAJU I HRAST I ZDS?

U ponedjeljak, 25. srpnja održat će se sjednice središnjih tijela HDZ-a, Predsjedništva, Središnjeg odbora i Nacionalnog vijeća nakon kojih će biti mnogo jasnije izlazi li HDZ na izbore samostalo ili će oko sebe opet okupiti manje stranke. Nakon što se HSS priklonio SDP-u, sve su glasnije informacije da uz HDZ više neće biti ni HSP AS, Hrast i ZDS.

Možda ste propustili...

NEOVISNI KANDIDAT NA LISTI HRVATSKOG BILA U 11. IZBORNOJ JEDINICI

Tolj: Obnoviti Herceg-Bosnu

Najčitanije iz rubrike