Mozaik
KRAJ NEBESKE PUSTOLOVINE

Solar Impulse poletio prema posljednjoj dionici
Objavljeno 24. srpnja, 2016.

Zrakoplov na Sunčevu energiju Solar Impulse 2 napustio je Egipat u nedjelju i krenuo na posljednju dionicu puta oko svijeta koji je prevalio - bez kapi goriva!

Solar Impulse 2 poletio je u noći iz Kaira prema posljednjoj destinaciji Abu Dabiju, a očekuje se da će let trajati između 48 i 72 sata. Zrakoplovom, koji je svoje putovanje počeo u Abu Dabiju u ožujku 2015., upravljaju na smjenu Švicarci Andre Bertrand Piccard i Andre Borschberg, u sklopu kampanje promicanja tehnologija koje koriste čistu energiju.

- Putovanje oko svijeta završava u Abu Dabiju, ali ne i projekt - rekao je Piccard za Reuters nekoliko dana prije polijetanja. Solar Impulse leti bez kapi goriva, njegova četiri motora rade isključivo na Sunčevu energiju, koju prikuplja 17.000 solarnih ćelija u krilima. Zrakoplov, s trupom od ugljičnih vlakana, rasponom krila većim od Boinga 747 i težinom prosječnog obiteljskog automobila, može letjeti na visini oko 8500 metara, i to brzinom od 55-100 kilometara na sat. “Ovaj je projekt velika promocija korištenja čiste tehnologije diljem svijeta i njegova je ostavština da je stvorio međunarodnu zajednicu poklonika”, kazao je Piccard.

Prošli tjedan avion na Sunčev pogon sletio je u Egipat, pretposljednju postaju svoga puta. nakon što je preletio slavne piramide u Gizi, zrakoplov se spustio u zračnu luku Kaira u 7 sati prema srednjoeuropskom vremenu nakon 3745 kilometara prijeđenih u 48 sati i 50 minuta, navodi se u priopćenju. “Bilo je fantastično, sve je proteklo sjajno”, rekao je Borschberg (63), kojega je u Kairu dočekao Piccard, s kojim se već više od godine dana izmjenjuje za komandnom pločom Solar Impulsea 2 i koji će idućih dana upravljati zrakoplovom na posljednjoj etapi do Abu Dabija.

Dana 23. lipnja Solar Impulse 2 sletio je u Sevillu na jugu Španjolske nakon prvog transatlantskog leta bez kapi goriva. “Odmori su nam kratki, od 20 minuta. Vježbamo u cockpitu pola sata, ujutro i poslije podne, inače nakon nekoliko dana ne bismo mogli micati rukama i nogama”, objasnio je novinarima u Kairu Piccard, koji potječe iz obitelji znanstvenika i izumitelja. Njegov djed Auguste nadahnuo je belgijskog crtača stripa Hergéa za lik profesora Tournesola u seriji stripova o Tintinovim pustolovinama.

- Kad ste nekoliko dana u zraku, čini vam se da ste u filmu znanstvene fantastike: gledate Sunce, vaši motori rade iz dana u dan bez goriva i mislite si, pa to je čudo, no danas je to stvarnost - rekao je. Hina

EKSTREMNI UVJETI NA LETU

Kabina Solar Impulsea 2 opremljena je bocama kisika kako bi pilot mogao disati. Cockpit je prekriven izolirajućom pjenom da bi se ublažile vanjske temperature pri letu koje se kreću između +40 i -40 stupnjeva Celzijevih. Zahvaljujući kamerama postavljenima u kabinu, na repu i krilima preko interneta može se izravno pratiti putovanje Solar Impulsea kojim se želi promicati korištenje obnovljivih izvora energije. “Počeo sam sanjati o ovome projektu prije 17 godina, 1999., kad je moj balon na topli zrak sletio u Egiptu, i sada, nakon 17 godina poletio sam na istom mjestu gdje je balon sletio”, kazao je Piccard.

Možda ste propustili...

LUKA VIDOVIĆ S PREDSTAVOM “U ČEMU JE TRIK?”

Stiže i u Donji Miholjac i Slatinu

LEGENDARNA GRUPA IZVEST ĆE APSOLUTNO SVE NAJVEĆE HITOVE S 11 STUDIJSKIH ALBUMA

Rock-divovi The Cult svirat će na opatijskoj Ljetnoj pozornici

Najčitanije iz rubrike