Crna kronika
PREMINUO NAKON OPERACIJE HEMOROIDA

Optužba ustrajava na kirurgovoj krivnji
Objavljeno 24. srpnja, 2016.

VARAŽDIN - Općinsko odvjetništvo u Varaždinu podnijelo je žalbu protiv oslobađajuće presude za 46-godišnjeg varaždinskog kirurga Zdravka Dolovskog. Teretilo ga se za smrt 27-godišnjeg pacijenta Krešimira Grujića, preminulog od teške sepse u listopadu 2009. nakon rutinske operacije hemeroida. Tužiteljstvo je zatražilo ukidanje presude i ponovno suđenje smatrajući da je Općinski sud u Varaždinu pogrešno i nepotpuno utvrdio činjenice i da su povrijeđene bitne odredbe kaznenog postupka.

Optužnicom se Dolovskog teretilo da je kao liječnik kirurg nakon operativnog zahvata zbog kojeg je došlo do komplikacija pogrešno zaključio da je u cijelosti zaustavio teško krvarenje, a unatoč pogoršanju pacijentova zdravstvenog stanja nije poduzeo nužne dijagnostičke postupke. Time je propustio pravodobno uočiti nastanak dva veća hematoma u tijelu nesretnog Grujića.

Nakon što su hematomi daljnjim pretragama uočeni, okrivljenik je obavio neadekvatan operativni zahvat pa je došlo do dodatnog prodora bakterija u organizam pacijenta te gnojne upale i teške infekcije, zbog čega je pacijent preminuo. Krešimir Grujić iz Čakovca umro je u Općoj bolnici Varaždin 18. listopada 2009., šest dana nakon prvog operativnog zahvata.

Zdravko Dolovski bio je prvooptuženik, a suoptuženik bio je primarijus Ranko Stare, koji je asistirao kirurgu. Na početku postupka sporna je bila optužnica protiv drugoosumnjičenog Stare pa je zatraženo da se utvrdi je li u Grujićevu liječenju pogriješio samo jedan kirurg ili i Stare, kao šef bolničkog odjela. Nakon tragedije povjerenstvo Opće bolnice Varaždin za izvanredni stručni nadzor utvrdilo je da nije bilo pogreške u liječenju. Oba liječnika nastavila su raditi.

Optužnica je bila podignuta u kolovozu 2012., gotovo tri godine nakon smrti mladog pacijenta.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike