Regija
5. AKADEMIJA BLATA

U Karancu izradili 1000 ćerpiča, dvije krušne peći, košnice...
Objavljeno 25. srpnja, 2016.

Tridesetak sudionika 5. zaredom Akademije blata u dvorištu Smještaja kod Baje tjedan je dana izrađivalo predmete od blata, učilo se seoskim vještinama, zabavljalo, družilo i dalo svoj doprinos očuvanju baštine. Ono što su naučili i izradili tijekom Akademije, pokazali su brojnim gostima koji su odlučili odvojiti nekoliko trenutaka unatoč temperaturi višoj od 30 stupnjeva Celzijevih i posjetili završnicu ovog raritetnog događanja.

- Cijelo vrijeme kroz akademije provlačimo temu učenja vještina življenja na selu. Osim osnovnih dijelova Akademije, ponajprije izrade predmeta od blata, sudionici obavljaju i poslove u dvorištu, vrtu, vinogradu... Učimo ih kuhati u zemljanim loncima i za sastojke koristiti ono što imamo u vlastitom vrtu i domaćinstvu - priča idejni začetnik, organizator i voditelj Akademije, Vladimir Škrobo - Bajo, posebno ističući približno 1000 komada ćerpiča (zemljana opeka), dvije zemljane peći, košnicu i ognjište koje su “akademci” izradili tijekom ovogodišnjeg “školovanja”. Dodaje kako je Akademija namijenjena pripadnicima različitih dobnih skupina, jer svatko od njih može naučiti nešto novo.

- Vještine življenja na selu uče se cijeloga života. Višegodišnji sudionici Akademije i ove su godine tako naučili nešto što do sada nisu znali. Neki od njih predbilježili su se i za iduću godinu, kada ćemo naglasak staviti na izradu gospodarskog objekta, točnije svojevrsne pecare za rakiju i mjesta za odlaganje preše za grožđe, te pušnice i kokošinjca, dakako sve od zemljanih opeka, čiji je životni vijek tisuću godina - priča Škrobo, dodajući kako je Akademija i svojevrstan turistički potencijal, budući da se održava u srpnju, kada u Baranji nema značajnijih događanja. Završnicu Akademije pratila je i bogata gastrozabavna ponuda. Posjetiteljima su se, na zemljanom stageu, predstavili članovi KUD-a Čardaš iz Suze, a na gajdama je zasvirala Maja Kešić-Masle. Zainteresirani su mogli kušati i kupiti domaći kulen iz pušnice Petra Dobrovca, vino iz karanačke vinarije Svijetli dvori, kozji sir iz Marjančanaca, domaće proizvode od meda ili, pak, unikatne suvenire proizvedene u karanačkom obrtu Farma. Kuhao se grah u zemljanim lomcima, a bilo je i čobanca te kuhanog kukuruza. Odlučio je Škrobo predstaviti i bogatu kolekciju od stotinjak zidnjaka, koje godinama nabavlja diljem Baranje i okolice. Oni koji na poprište Akademije stignu jednom godišnje, na obilježavanje njezine završnice, sigurno su se iznenadili dvama novim tradicijskim objektima koji su između prošlogodišnje i ovogodišnje Akademije niknuli u Smještaju kod Baje, u koje su uzidani upravo ćerpiči izrađeni tijekom akademija. Pridružili su se tako još ranije sagrađenoj zgradi recepcije budućeg karanačkog difuznog hotela - mjesta na kojem će se turisti moći čekirati i na spavanje odlaziti u bilo koji seoski smještajni kapacitet. Važno je istaknuti da su svi sudionici pete zaredom Akademije blata, među kojima članovi udruga Inkluzija i Zvono, dobili diplome.

Ivica GETTO
Potpora Županije

Akademiju blata posjetio je i župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić. “Moram reći da se nalazimo u Karancu, jednoj od najboljih turističkih destinacija u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Kada se sve ovo vidi, nije ni čudo da je Karanac osvojio brojne nagrade i priznanja”, rekao je Šišljagić. Govoreći o Akademiji blata, istaknuo je kako ne zna postoji li igdje tako specifična, sada već etablirana manifestacija. Čestitao je sudionicima i organizatorima, naglasivši kako će Županija i ubuduće podržavati ovakve manifestacije. Pozivu organizatora odazvali su se i načelnik općine Kneževi Vinogradi Deneš Šoja, gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš, direktor TZ Baranje Matej Perkušić i mnogi drugi.

Možda ste propustili...

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

HDZ BIRAČIMA I DALJE VODEĆA OPCIJA

Županjska Posavina bez predstavnika u Saboru

Najčitanije iz rubrike