Regija
NATJECANJE ORAČA U TRI ŽUPANIJE

Najbolji orači izborili odlazak na državno natjecanje
Objavljeno 24. srpnja, 2016.

BODOVALJCI/JAKŠIĆ/ČAĐAVICA - Prošli vikend nastavljena su izlučna županijska natjecanja orača za nadolazeće, 14. državno prvenstvo koje će se održati od 26. do 28. kolovoza u Velikoj Gorici.

Trinaesto natjecanje orača u Brodsko-posavskoj županiji održano je u selu Bodovaljci na parceli OPG-a Josipa Brkanca. Organizirali su ga Županijska udruga natjecatelja u oranju, županijska Savjetodavna služba i Upravni odjel za poljoprivredu pod pokroviteljstvom Općine Vrbje. U natjecanju je sudjelovalo 15 orača u dvije kategorije - plugovi premetnjaci i plugovi ravnjaci premetnjaci. Sudili su certificirani suci, također djelatnici Savjetodavne službe, Juraj Klarić i Tomislav Koturić iz Osječko-baranjske županije te Ivica Prpić iz Požeško-slavonske županije.

Svoje su brazde najbolje složili Dalibor Mahovac iz Bodovaljaca u kategoriji plugova ravnjaka i Ivan Karavidović iz Gundinaca u kategoriji plugova premetnjaka. Oni će predstaviti svoju županiju u Velikoj Gorici gdje će se najbolji orači iz 24 hrvatske županije natjecati u znanju i vještini oranja. U Velilku Goricu idu i Mijo Samaržija iz Biškupaca i Miroslav Bartolović iz Alilovaca koji će predstavljati Požeško-slavonsku županiju. U subotu je 11 najhrabrijih poljoprivrednika nakratko prekinulo žetvu i odlučilo pokazati svoje vještine u oranju plugom premetnjakom i ravnjakom na parceli OPG-a Hajzler iz Jakšića.

U Jakšiću je održano i 4. Županijsko natjecanje u oranju konjskim zapregama gdje je svoje brazde najbolje izvukao Ivan Podnar predstavljajući Vinogradarstvo i vinarstvo Krauthaker iz Kutjeva. I Ivan će put Velike Gorice gdje će se održati i 5. državno natjecanje u oranju konjskim zapregama. Isto tako Općina Čađavica, županijska Udruga orača i Savjetodavna služba organizirale su na parceli OPG-a Pejić u Čađavici pod pokroviteljstvom Virovitičko-podravske županije 12. županijsko natjecanje orača traktorskim plugovima i 1. natjecanje konjskim zapregama. Sudjelovalo je 16 natjecatelja traktorskim plugovima, deset ravnjacima i šest premetnjacima, a na Prvom natjecanju konjskim zapregama bila su tri natjecatelja. Kad su zbrojeni osvojeni bodovi i proglašeni rezultati, pobjednici i plasirani na državno natjecanje su Radivoj Rekić iz Naudovca i Hrvoje Matijaško iz Čađavice. Rekić je prvi od deset natjecatelja u kategoriji plugova ravnjaka, drugi je bio Darko Matić, a treći Ivan Šimatić, dok je Matijaško najbolji od šest natjecatelja u kategoriji plugova premetnjaka, ispred Gorana Šebalja i Kristijana Čičeka.

Prvi put održano je i natjecanje u oranju konjskim zapregama. Konjima je najbolje upravljao i najbolje brazde iza sebe ostavio Ivan Dugaja, a iza njega plasirali su se Josip Major i Mario Sokač. Dugaja će biti član ekipe koja će Virovitičko-podravsku županiju predstavljati na državnom natjecanju u Velikoj Gorici. R.Sorić/P.Žarković

Pred njima je nadolazeće, 14. državno prvenstvo koje će se održati od 26. do 28. kolovoza u Velikoj Gorici

Možda ste propustili...

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana