Ekonomija
NIJE PROVEDENA NI JEDNA MJERA

Voćari traže pomoć od Tihomira Oreškovića
Objavljeno 25. srpnja, 2016.

Hrvatska voćarska zajednica (HZV) u ime voćara kojima je mraz krajem travnja poharao njihove voćnjake zatražila je pomoć od tehničkog premijera Tihomira Oreškovića za sanaciju šteta.

U otvorenom pismu naveli su između ostalog da Ministarstvo poljoprivrede dosad nije provelo ni jednu mjeru kojom bi se pomoglo voćarstvu.

Oreškoviću su voćari zamjerili što ni na jednu sjednicu Vlade nije stavio na dnevni red ni jednu točku o tome kako pomoći voćarstvu te kako su u otvorenom pismu voćari naveli njega i ministre poljoprivrede i financija za izravne krivce za nepostupanje nakon šteta koje su u voćarstvu bile najveće u posljednjih 70 godina.

"Bilo bi lijepo čuti da ste se na odlasku pozabavili stvarnim problemima i da pri kraju mandata nađete rješenje za hitnu pomoć voćarstvu. Kako vaši ministri nisu dali ni jedan konkretan prijedlog za rješenje problema, a na sjednicu Vlade nije došao ni jedan prijedlog za sanaciju stanja i zadržavanje zaposlenosti kao što su to napravili u Austriji ili Sloveniji, koje su imale slične štete kao i mi, očekujemo da to Vi učinite", pišu voćari. Pitaju mogu li do kraja mandata očekivati da se na dnevnom redu sjednice Vlade nađu prijedlozi slični onima u susjednim zemljama. Podsjetili su u pismu i na svoje prijedloge da treba uključiti financijsku pomoć radi održavanja voćnjaka do iduće berbe, osloboditi voćare plaćanja zakupa i najma državnog poljoprivrednog zemljišta na kojima su voćnjaci i vinogradi, otpisati i refinancirati kredita preko HBOR-a i osloboditi ih plaćanja za mirovinsko i zdravstveno za zaposlene u sektoru u cilju zadržavanja zaposlenosti.

HVZ predlaže i oslobađanje od komunalnih i ostalih naknada koje su u nadležnosti lokalne i regionalne samouprave, a kao dugoročne mjere donošenje strategije razvoja voćarstva i omogućavanje izgradnje hladioničarskih kapaciteta malim i srednjim vlasnicima OPG-ova udruženima u proizvođačke organizacije.Z.Rupčić

Voćari žele oslobođenje od plaćanje zakupa i najma državnog poljoprivrednog zemljišta

Možda ste propustili...

MOGUĆNOST KARIJERE ZA VIŠE OD 500 ZAPOSLENIKA

RÜBSAM Fachkräfte nudi prave mogućnosti karijere diljem Njemačke

KUPCIMA NA RASPOLAGANJU VIŠE OD 65.000 PROIZVODA U OSAM PRODAJNIH KATEGORIJA

U PEVEX-u 15 % popusta na sve cijene

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

2

NAGLO USPORAVANJE INFLACIJE

MMF podigao prognozu za svjetsko gospodarstvo

3

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete