Objavljeno 25. srpnja, 2016.
Znanstvenici sa sveučilišta u Connecticutu otkrili su da orašasti plodovi smanjuju rizik za razvoj raka debelog crijeva. Do zaključka su došli u studiji na miševima kojima su u prehranu uvrstili orašaste plodove. Miševi su od 7 do 10% ukupnog unosa kalorija dobivali od takvih plodova i kao rezultat zabilježena je manja pojava raka debelog crijeva. Od 7 do 10% ukupnog unosa kalorija ekvivalent je konzumaciji 30-tak orašastih plodova na dan u ljudskoj prehrani. "Naši rezultati prvi put pokazuju da konzumacija orašastih plodova može reducirati pojavu raka debelog crijeva", rekao je vodeći autor Daniel Rosenberg. "Sve je više dokaza da orašasti plodovi nude niz korisnih stvari za ljudsko zdravlje, a naša studija pokazuje da djeluju i kao probiotik za zdravlje debelog crijeva", dodao je. Orašasti plodovi sadrže zdrave nezasićene masne kiseline i bogat su izvor vitamina E. Otprije je poznato da orasi pridonose zdravlju srca, štite od dijabetesa i neuroloških poremećaja. H