Kultura
MATEJ MEŠTROVIĆ, MATIJA DEDIĆ I HAKAN ALI TOKER

Svjetska premijera 4 godišnja doba za 3 klavira na 67. igrama
Objavljeno 25. srpnja, 2016.

Matej Meštrović, Matija Dedić i poznati turski pijanist i skladatelj Hakan Ali Toker praizvest će “Četiri godišnja doba za tri klavira” na 67. dubrovačkim ljetnim igrama, 25. srpnja ispred Kneževa dvora. Matija Dedić večer će otvoriti izvedbom Badinerie J. S. Bacha, Hakan Ali Toker izvest će Bachovu Toccatu i Fugu u plavom, a potom će uslijediti dugo iščekivana svjetska premijera Meštrovićeve obrade Vivaldija za tri klavira.

- Vivaldijeva Godišnja doba sjajno odgovaraju temperamentu i mašti Mateja Meštrovića i njegovih glazbeničkih suradnika na ovom projektu. Pri tom, svi oni zadovoljavaju i onaj osnovni i glavni uvjet koji mora ispuniti svatko tko se na ovaj način usudi i odluči poigrati s Vivaldijevim notama: svi su pošteni majstori svog umjetničkog zanata, svi su virtuozi – zapisao je Branimir Pofuk i time naznačio kako je ovo jedinstvena izvedba koja se ne propušta.

Matej Meštrović bez sumnje je najsvestraniji umjetnik na hrvatskoj kulturnoj sceni. Pijanist i skladatelj, svoje područje interesa i djelovanja ne ograničava isključivo na pozornicu. 2013. započinje suradnju s redateljem Krešimirom Dolenčićem, pa osim kazališnih predstava “Buba u uhu” i “Čudesna šuma” dvije godine zaredom otvara Igre skladbom “Neka uđu”, koju je Meštrović skladao za simfonijski orkestar, dva zbora, Linđo, te Sudar Percussion. Meštrović je na DLJI sudjelovao i kao kompozitor i izvođač u dramskoj premijeri predstave “Dubrovačka trilogija”, u režiji Staše Zurovca.

Matija Dedić od Hrvatskog je društva skladatelja dobio nagradu za album “Octopussy” u kategoriji najboljeg mladog hrvatskog skladatelja i autora u posljednjih 10 godina, a u srpnju 2002. nastupio je na Montreux Jazz festivalu u Francuskoj kao jedan od 11 finalista od više od 400 pijanista iz cijelog svijeta.

Turski pijanist, skladatelj i pedagog Hakan Ali Toker, osim formalne naobrazbe, bavio se proučavanjem improvizacije i turske glazbe, i sam je naučio svirati instrumente kanun i harmoniku. Nastupao je u 28 zemalja kao solist i s drugim umjetnicima. Tijekom devet godina u SAD-u, bavio se i glazbom Srednjeg istoka, Središnje Azije i Južne Amerike. Dijelio je pozornicu s brojnim renomiranim umjetnicima istoka i zapada, ali i surađivao s različitim ansamblima, pjevačima, plesačima, pjesnicima i žonglerima. N.Vek.

Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENA KNJIGA MIRJANE KASAPOVIĆ: ZBOGOM POSTJUGOSLAVENSTVU!

"Jugoslavija je bila najneuspješnija europska država 20. stoljeća"

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

Najčitanije iz rubrike