Regija
BRODSKO LJETO

Kanarski gitarski duo German Lopez i Antonio Toledo oduševili publiku
Objavljeno 23. srpnja, 2016.

Brodskim ljubiteljima kvalitetne glazbe jedinima u Hrvatskoj pružila se prilika da, uz bok publici europskih metropola, uživaju u pravoj poslastici: nastupu gitarskog dua Germana Lopeza i Antonija Toleda.

Riječ je o vrsnim kanarskim gitaristima koji su u sklopu europske ljetne turneje, zahvaljujući ravnatelju koncertne dvorane Hrvoju Špiceru, gostovali u okviru 27. Brodskog glazbenog ljeta, na ljetnoj pozornici KKD-a. Riječ je o virtuozima koji u savršenom skladu zajedno nastupaju protekle četiri godine. German Lopez 30-godišnji je glazbenik i skladatelj koji svira tradicionalni instrument - timple - koristeći glazbene elemente etna spretno uklopljene u suvremene glazbene pravce. Prije 15 godina, kako pojašnjava, grupa glazbenika započela je eksperimentirati s tim instrumentom, uključujući njegov specifičan zvuk u ostale glazbene stilove i kulture. Neobični instrument koji je manji od klasične gitare i ima pet žica povezuju s europskom baroknom gitarom, a instrumenti srodni timplu, prema riječima mladog glazbenika, mogu se pronaći na raznim stranama svijeta poput cuatra u Venezueli, charanga u zemljama pod Andama, cavaquinha u Portugalu ili Brazilu ili ukulelea na Havajima, ali i u Hrvatskoj je to primjerice tambura. Oduševljeni su, kažu, tamburaškom glazbom, premda su je za kratkog boravka u Zagrebu rijetko mogli čuti. Godinama se timple vezivao isključivo kao pratnja u narodnoj tradicijskoj glazbi, no posljednjih godina glazbenici poput Germana Lopeza - od njega su stvorili prepoznatljiv soloinstrument koji se u izvedbi različitih glazbenih stilova lako prilagođava žanrovima svjetske glazbe, jazza i flamenca.

Inspiriran radovima velikih glazbenika, Lopez na svojem instrumentu stvara glazbu poput one koja je proslavila velike svirače Joséa Antonija Ramosa ili Benita Cabreru, zbog čega je postao glazbena senzacija na world music sceni. Do sada je nastupao s brojnim velikanima i bendovima glazbene scene, kao što su Pancho Amat, Milladoiro, Troveros de Asieta, Jorge Pardo, Mestisay, Celina Pereira, Sidiki Diabaté, Andreas Prittwitz, The Lost Fingers, Nancy Vieira, Taburiente i mnogi drugi. No protekle četiri godine uspješno nastupa u duo kombinaciji s gitaristom Antoniom Toledom. Antonio, naime, klasičnom španjolskom gitarom savršeno dopunjuje cijelu lepezu ostalih instrumenata, pa i vrlo energični Germanov ritam na timpelu. Tako su i pred Brođanima nizali tradicionalne skladbe, etno, flamenco..., a taknuli su publiku romantičnom i nježnom skaldbom koju je Lopez napisao kada je na Kanarima vidio prvi snijeg. Dvjestotinjak ljubitelja toplog zvuka gitare svaku su skladbu nagradili gromoglasnim pljeskom, zbog čega su na kraju izvukli i dva bisa, a prezadovoljni reakcijama glazbenici su kazali kako im se sviđa grad, kao i mjesto gdje su svirali - uz rijeku - te da je to bio prvi od brojnih susreta u budućnosti. Glazbenici su iste noći nastavili put Frankfurta, odakle će, kažu, u Lisabon, Prag, pa na američku turnju te u veće kineske gradove.

Marija RADOŠEVIĆ
Možda ste propustili...

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak

Najčitanije iz rubrike