Tehno
SMRT HIT-TEHNOLOGIJE

Zadnji proizvođač prestao proizvoditi videorekordere
Objavljeno 23. srpnja, 2016.

Japanska tvrtka Funai Electric, posljednji proizvođač videorekordera na svijetu, objavila je da će do kraja srpnja prestati proizvoditi te uređaje, popularne u sedamdesetima i osamdesetima, prije nego što ih je zasjenila pojava DVD-a i ostalih proizvoda digitalne tehnologije.

- Jedini smo koji još sastavljamo videorekordere, nakon povlačenja Panasonica 2012. godine - kazao je glasnogovornik tvrtke. No svjetska prodaja pala je na 750.000 prošle godine, u usporedbi s 15 milijuna primjeraka početkom 2000. U posljednje vrijeme japanska tvrtka prodavala je te uređaje najviše u SAD-u, posebno pod markom Sanyo.

- Jedan od naših dobavljača ocijenio je teškim nastavak proizvodnje jednog sastavnog dijela za tako malu količinu, što nas je nagnalo da donesemo takvu odluku - objasnio je Funai Electric, čija se tvornica nalazi u Kini. Iako nije objavljeno službeno priopćenje, tvrtka je zatrpana pozivima otkad je u lokalne medije procurila informacija o prestanku proizvodnje. Među njima je knjižničar koji na svojim policama nudi videokasete ili pak ljudi željni gledati stare uspomene.

Prošle je godine elektronski div Sony objavio neposredan prekid prodaje videokaseta Betamax za široku javnost, što je simboličan epilog za proizvod nastao 1975. i ubrzo zamijenjen formatom VHS. Već je neko vrijeme zaustavljena njihova proizvodnja, ali je preostalim količinama nastavljena opskrba “ovisnika”. Što se tiče videorekordera, posljednji su iz njihovih tvornica izišli 2002. godine.Hina

Kratica Video Home Systema

Videorekorder i VHS pojmovi su koje danas možete naći samo u Wikipediji. Tako se objašnjava da je VHS kratica od Video Home System i ime je za standard snimanja pokretnih slika na magnetskoj vrpci koju je razvila japanska tvrtka Victor Company of Japan (JVC). Sedamdesetih na tržište izlaze tri potpuno nekompatibilna sistema: Sony - Beta sistem, Matsushita-JVC VHS sistem, Phillips - Video 2000. Nakon borbe u zauzimanju tržišta najbolje je bio prihvaćen VHS, koji je uzeo primat na tržištu.

U OSIJEKU 41 VIDEOTEKA

Koliko je iznajmljivanje filmova bilo hit, govori i podatak da je na vrhuncu tog posla u Osijeku službeno registrirana 41 videoteka. Danas više nema ni jedne koja bi se bavila isključivo iznajmljivanjem filmova. Videotekarstvo u Osijeku danas je samo sjećanje, taj je posao definitivno propao 2011. godine.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike