Crna kronika
SUĐENJE ZA SMRT VOZAČA TAKSIJA

Audi je prošao test tehničkog pregleda vozila
Objavljeno 23. srpnja, 2016.

OSIJEK - U nastavku suđenja Krešimiru Cerenku (32) iz Antunovca, kojem se sudi za izazivanje prometne nesreće u kojoj je 1. siječnja 2012. poginuo vozač taksija “Cammeo” Zlatko Žvorc (52), iz Osijeka, svjedočio je Željko Petrić. Riječ je o djelatniku Centra za vozila Hrvatske na Drinskoj ulici u Osijeku, gdje obavlja redovite tehničke preglede.

Tijekom cijelog suđenja bilo je sporno je li “zaglavila” kočnica zbog eventualne prljavštine u kočnom sustavu, jer je Cerenko tvrdio da u trenutku nesreće kočnica u njegovu Audiju A6 nije radila, a on ju je najmanje dva puta pritisnuo. Petrić je kazao sudu da se ne sjeća da je baš on pregledao Audi A6 koji je Cerenko vozio te kobne noći kada je poginuo Žvorc.

- Dnevno na tehničkom pregledu imamo 15 do 20 vozila. Ja godišnje pregledam između 2500 i 3000 vozila. Unatoč tomu što mi je predočen podatak da sam obavljao redovit tehnički pregled Audija A6 19. prosinca 2011. godine, doista se ne sjećam pregleda toga vozila – kazao je Željko Petrić.

Nakon što je djelatniku stanice za tehnički pregled predočeno da je riječ o Audiju A6 iz 2007. godine, istaknuo je da u tu vrstu vozila ne ide sonda u posudu za kočnu tekućinu, jer sama posuda to ne dopušta. Ustvrdio je da se na toj vrsti automobila pregled posude obavlja vizualnim putem i tako utvrđuje nedostaje li ulja.

- Da je ulje konkretnog vozila imalo nekih nečistoća, to se može vidjeti pri otvaranju čepa na posudi. Kada utvrdim da ulje ima nečistoća, tada se odbija tehnički pregled - ustvrdio je Petrić.

Sandra LACIĆ
Slijedi nadvještačenje

S obzirom na to da u ovom postupku više nije bilo dokaznih prijedloga, sutkinja Zdenka Leko naložila je da će se spis predmeta dostaviti Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu radi provođenja nadvještačenja. Zamjenica općinskog državnog odvjetnika predložila je da se za vještačenje odredi primjereni rok, što je i učinjeno i uz spis će biti dostavljen okvirni rok od četiri mjeseca za dostavu rezultata nadvještačenja. Nakon što se spis vrati u Osijek, bit će zakazana i sljedeća sudska rasprava na Općinskom sudu.

kakvoća ulja

KOČNO ULJE BILO JE PRLJAVO?

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike